Írd be, mit keresel:

Jó vagy rossz? Egyem vagy ne? Meddig állnak el a hűtőben az ételek?

Bár nagyon nem szeretünk ételt kidobni, és sok alapanyag meg is menthető, ha egy kicsit túlérett, de igenis vannak olyan ételek, amelyek veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően tároljuk őket, vagy túl hosszan várnak sorsukra a hűtőben. Vigyázat! Veszélyes is lehet!

Cookta - 2017.07.03.
Jó vagy rossz? Egyem vagy ne? Meddig állnak el a hűtőben az ételek?

Elsőre furcsának tűnhet, de a legtöbb ételmérgezés otthon, házi étellel, magánháztartásokban történik, és nyilvánvalóan minden szándékoltságtól mentesen, tudatlanságból vagy gondatlanságból, mert hiszen ki akarna ártani szeretteinek, családjának vagy magának? A legtöbb esetben hasmenéssel vagy hányással megúszhatjuk, ami persze nem kellemes, de egészen komoly kórházi szövődményei is lehetnek, ha már nem jó, romlott ételt fogyasztunk. Különösen nyáron, nagy melegben!

A statisztikák szerint az ételek okozta fertőzések nagy része otthon történik, persze nyilván nagyobb hír övezi, ha egy-egy menzán, étteremben történik ilyen. Nekik szigorú szabályaik vannak a higiéniára, hőkezelésre, eltarthatóságra, tárolásra vonatkozóan, és még így is becsúszik egy-egy extrém eset. Ezért érdemes otthon is nagyon figyelni, de legalábbis egy kicsit tudatosabbnak lenni, mert minket soha senki nem tanított erre, és semmilyen szabály betartására nincs kötelezettségünk. 

Veszélyforrások

Egy fonnyadt saláta, puhuló retek egyszerűen csak nem étvágygerjesztő, nem esszük meg, pedig semmi kárt nem tenne bennünk, de vannak veszélyesebb alapanyagok is, amelyeken nem feltétlenül látszik, hogy nem túl frissek. Ilyenek a tojást és húst tartalmazó ételek, főleg akkor, ha nem kellően vannak átsütve, átfőzve. Tipikus a majonézes saláta nyers tojással, a tojáskrémes-tojáshabos sütik, a rakott és töltött ételek, az egyben sült húsok, vagdaltak, a madártej vagy a tatárbífsztek, de nagyon érzékeny alapanyag a friss hal és a gomba is, ezeket tényleg gyorsan fel kell használni, és legfeljebb 1 napon belül elfogyasztani.

A túlérett tejterméktől – például egy kicsit érettebb kefirtől – simán hasmenést kapunk, addig a fentiekkel azért tényleg érdemes vigyázni.

Tárolás és eltarthatóság

A legtöbb élelmiszernél a csomagoláson jelzik, hogy bontatlanul mi az eltarthatósági idő a javasolt hőfokon, és ez többnyire működik is. A kimérve vásárolt – hentesnél vagy piacon beszerzett – húsoknál és tejtermékeknél, halaknál és gombáknál jön a gond. És a helyzet valóban bonyolult, és nem is lehetséges pontos idők megadása az eltarthatóság szempontjából, mert azt nagyban befolyásolja a hűtőnk minősége, és nemcsak a hőfok, hanem a páratartalom is, illetve az is, mennyi idő alatt és milyen hőfokon jutnak el a nyers alapanyagok a bevásárlás helyszínétől a hűtőnkig. Például ha egy tálca darált húst 35 percig buszoztatunk haza 30 fokban, akkor megszagolva nem biztos, hogy akár azonnal is felhasználnánk, mert már szaga van, de becsapós lehet, mert egy jó kis hagymás-fokhagymás húsos ragun nem érezzük meg a romlott szagot esetleg 3 napi hűtős mellőzés után.

Aranyszabályok

  • Nyers tojásos és húsos ételnél mindig csak nagyon frissen fogyasszuk, megbízható forrásból, aznap – nagy melegben pedig kerüljük!
  • A maradék ételt mindig jól átforralva tálaljuk, hogy az esetleges bacik a hő hatására megadják magukat.
  • Nyáron húsos, halas, gombás ételeket csak aznap, frissen készítve jó fogyasztani – a pácolt húsokat mindig a hűtő legalsó polcára, a leghidegebb helyre tegyük.
  • Ha valaminek gyanús szaga van, inkább váljunk meg tőle vérző szívvel, minthogy utána szenvedjünk tőle napokig!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.