A forró nyári napokon kimondottan jól jönnek az olyan könnyű, egészséges, frissítő, de laktató ételek, amelyeket főzés nélkül is elkészíthetünk. A kuszkusz és a konzerv-csicseriborsó ehhez kiváló alap, pár fűszerrel kiegészítve izgalmas saláta készülhet belőlük percek alatt.
A csicseriborsó és a kuszkusz a dél-mediterrán és közel-keleti konyhák állandó szereplői, köretként és főételként is gyakran kerülnek a forró időjárású régiók asztalaira. A kuszkuszt nem kell főzni, csak forrázni, a csicserihez pedig szerencsére hozzájuthatunk konzerv formában is, amivel nemcsak időt és munkát spórolhatunk, hanem energiát is, ugyanis ez az értékes hüvelyes még előzetes áztatás után is hosszú főzési időt igényel.
A kuszkuszból nagyon sokféle nyári saláta készülhet, gyakorlatilag bármilyen zöldséggel gazdagítható, a csicseriborsóval párosítva viszont nagyon laktató, önmagában is komplett vegetáriánus vagy akár vegán fogást kapunk, ami piknikre vagy kerti partira is ideális, grillhúsok, -halak, -zöldségek köretének is remek.
Kuszkuszsaláta csicseriborsóval
Hozzávalók:
Elkészítés: A kuszkuszt egy tálba öntjük, megsózzuk, elkeverjük, másfélszeres mennyiségű forró vízzel leöntjük, lefedjük, és 10 percre félretesszük, amíg a szemek megszívják magukat.
A petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk, a csicseriborsót leszűrjük (a levéből készíthetünk egy jó kis vegán csokimousse-t ezzel a recepttel).
Az olajat egy kis tálkában összekevejük a citrom kifacsart levével, a gyömbérrel és a római köménnyel, hogy a fűszerek ízei kioldódjanak, majd a kuszkuszhoz adjuk a csicserivel és a petrezselyemmel együtt, alaposan összeforgatjuk.
Pihentethetjük egy keveset, hogy az ízek összeérjenek, majd gránátalmamagokkal megszórva tálaljuk.