Nyáron a zsenge töltött zöldségekkel nem lehet betelni: gyors, egyszerű és jól variálható fogás, és bár szinte bármit megtölthetünk, a legnépszerűbb talán mégis a tök és testvére, a cukkini. Most tonhalas töltelék került bele, pofonegyszerű és isteni!
Mediterrán hangulatú, kellemes és alakbarát gyors ebéd vagy vacsora a tonhalas töltött tök, különösen akkor, ha olyan tonhalat választunk, ami „sós lében” van, nem pedig olajban. Ez nemcsak kalóriaszegény, hanem ízre is finomabb, és dolgozni is könnyebb vele, arról nem is beszélve, hogy csak a drágább tonhalkonzervekhez használnak minőségi olajat. A sós lé pedig nem más, mint nem túl sós víz, esetleg némi citrom, így ideális szendvicskrémhez, pizzára – vagy akár töltött zöldségekhez is.
A tök – és a cukkini is – semleges ízű, így a tölteléket érdemes fűszerezni valamilyen mediterrán hangulatú fűszerrel, ami lehet kakukkfű, oregánó, bazsalikom, de akár petrezselyemmel is nagyon finom, nem hiányozhat belőle egy kis hagymaféle és paradicsom sem, de ízlés szerint tovább is gazdagítható más zöldségekkel. Ez az alaprecept előkészítéssel és sütéssel együtt fél óra alatt megvan, könnyedebben salátával, tartalmasabban párolt rizzsel vagy kölessel tálalva ideális gyors és egészséges fogás.
Tonhalas töltött tök
Hozzávalók:
Elkészítés: A tököket megmossuk, hosszában félbevágjuk, és egy kanállal óvatosan kivájjuk a belsejét, vékony falat hagyva. A csónakokat enyhén sózzuk, borsozzuk, a kikapart húst pedig összevágjuk a paradicsommal és a megtisztított újhagymával együtt, és egy serpenyőben 1 evőkanál olajon kicsit összepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a bazsalikomot és a levétől leszűrt tonhalat, alaposan összeforgatjuk.
A tököket tepsibe teszük, belekanalazzuk a tölteléket, a tetejüket reszelt sajttal megszórjuk, és ízlés szerint szeletelt olívabogyóval is megszórjuk.
Kevés vizet öntünk alá, 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ízlés szerint salátával vagy akár párolt rizzsel, kölessel tálaljuk.