A nyári melegben érdemes olyan országok ételeiből ötletet meríteni, ahol pontosan tudják, mit jelent a kánikula, így most a fűszeres és igen változatos konyhájáról ismert Marokkó egyik könnyű, gyors és egyszerű fogásával inspirálódunk – citrusos csirkenyárssal és mentás-mazsolás kuszkusszal.
Kellemesen fűszeres, a menta hűsítő és a citrom frissítő hatását remekül kombináló fogás, ami nagyon egyszerűen összedobható, és ha leszámítjuk a hús pácolási idejét, akkor ugyancsak gyors is a csirkenyárs és a kuszkusz párosa. A citrusos pácnak köszönhetően a könnyen kiszáradó csirkemell finom omlósra, szaftosra süthető, mivel a citrom savtartalma meglazítja a hús rostjait, és ha nem sütjük túl, akkor serpenyőben és grillen is nagyon porhanyós lesz.
A kuszkusz különlegességét ebben a változatban a napsárga kurkuma adja, ami illatossá és szépségessé is teszi. Izgalmas édes-sós köret a mazsolának köszönhetően, de ha valaki nem szereti, tehet bele aprított aszalt sárgabarackot is, a menta helyett pedig petrezselymet – kevésbé frissítő lesz, de úgyis nagyon finom.
Marokkói csirkenyárs mentás-mazsolás kuszkusszal
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, és nagyon finomra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, a római köményt és 3 evőkanál olívaolajat, összkeverjük. A csirkemellet felkockázzuk, a pácba beleforgatjuk, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
Közben a kuszkuszt tálba öntjük, sózzuk, még szárazon hozzáadjuk a kurkumát és a mazsolát, összekeverjük, és 5 dl forró vízzel vagy alaplével leforrázzuk, lefedjük, és 10 percig hagyjuk, hogy a szemcsék megduzzadjanak, felszívják a folyadékot. A mentát finomra vágjuk, a kuszkuszhoz adjuk, 2-3 evőkanál olajjal meglocsoljuk, és összeforgatjuk.
A csirkemellet vízbe áztatott bambusznyársra vagy hurkapálcára felfűzzük, sózzuk, és grillen vagy serpenyőben, időnként megforgatva 8-10 perc alatt megsütjük.
Nagy melegben a kuszkuszt be is hűthetjük, hogy a mentás köret még frissítőbb legyen a citrusos csirkenyárs kísérőjeként.