Nálam a hűtőben mindig meglapul pár csomag leveles tészta, így ha nincs kedvem nagyobb sütkérezéshez, csak előkapok egy csomagot, és már készülhet is a finom sütemény. Most túróval és meggyel, nagyon egyszerűen, de hihetetlenül finom lett!
A piacon hegyekben áll a meggy, egyszerre édes és savanykás, nagyon frissítő, muszáj kihasználni a szezonját, a készen vásárolható leveles tésztával pedig igazi villámsüti készülhet belőle. Akkor is jól jöhet a recept, ha éppen váratlan vendégek futnak be, vagy ha nincs kedvünk-időnk túl sok időt tölteni a konyhában.
Bő fél óra alatt elkészül, minden alapanyag könnyedén beszerezhető, a frissen kisült ropogós tésztájó süteménynek pedig senki nem tud majd ellenállni.
Meggyes-túrós levél
Hozzávalók:
Elkészítés: A meggyet ízlés szerint kimagozhatjuk, majd 1-2 evőkanál kristálycukorral keverjük össze, és hagyjuk kicsit állni. Ezután alaposan csepegtessük le mielőtt a túróra tennénk. Én a meggy felét kimagoztam, lecukroztam, a másik felét pedig a maggal és a szárával együtt pakoltam a túró tetejére.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és az egész tojást, majd keverjük össze.
Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, vágjuk fel ízlés szerinti méretűre, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ha nem előnyújtott a leveles tészta, akkor enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra előtte…
Ezután a szélektől hagyjunk el kb. 1-1,5 cm-es csíkot szabadon, majd kanalazzuk rá az ízesített túrót, és pakoljuk rá a meggyet.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. Én légkeverésnél 170 fokon 25 percig sütöttem.
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni, majd úgy tálaljuk.