Bámulatosan egyszerű és mutatós, isteni finom és nagyon változatosan fűszerezhető fogás a padlizsánlegyező, ami gyakorlatilag a töltött padlizsánok családjába sorolható, csak kicsit más módszerrel kerül a zöldségbe a töltelék.
A lapjában vékonyan bevágott, majd legyezőnek szétnyitott és így megtöltött padlizsán nagy előnye a klasszikus padlizsánhajókkal szemben, hogy gyorsabban el is készül, mert egyrészt nem kell elősütni a padlizsánt, másrészt a szeletelt zöldség könnyebben átsül, mintha egyben lenne. Az összeállítása percek alatt megvan, a sütőben pedig – a padlizsán méretétől függően – 20-30 perc alatt finom szaftosra sül.
Készülhet főételként, akár párolt rizzsel, bulgurral vagy egy szelet kenyérrel tálalva, de hús mellé köretnek is nagyon finom. A padlizsánszeletek közé kerülő fűszerrel és sajttal adhatjuk meg a karakterét – ha semlegesebb sajttal van dolgunk, akkor a végén érdemes még egy kis parmezánnal megszórni, vagy fetát, kecskesajtot rámorzsolni. Ez egy vegetáriánus változat, de a szeletek közé kerülhet sonka, bacon is.
Töltött padlizsánlegyező
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, a húsukat hosszában félcentinként bevágjuk egészen a szárig. Az olívaolajat sóval, borssal és a morzsolt bazsalikommal összekeverjük, majd ecsettel vagy az ujjbegyünkkel bekenegetjük a szeleteket, és félretesszük, amíg a sajtot és a paradicsomot felszeleteljük, majd ezekkel egyenletesen megtöltjük a padlizsánokat.
Tepsibe tesszük, a szeleteket egy kicsit eltoljuk, hogy legyező formát kapjunk, a maradék olajjal meglocsoljuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, 20 percig sütjük.
Közben a fokhagymát meghámozzuk, apróra kockázzuk, majd a padlizsánokra szórjuk, és még 5–10 percre visszatoljuk a sütőbe.
Azon melegében tálaljuk, ízlés szerint egy kis bazsalikommal és parmezánnal megszórhatjuk.