Hajlamosak vagyunk egy cupákos, pácolt húst férfias fogásnak titulálni, de azért titkon bevallhatjuk, hogy jól megsütve mi is odáig vagyunk egy jól fűszerezett, omlósra sült füstös oldalasért. Néha belefér, engedjünk a csábításnak!
Persze minden általánosítás felszínes: nem minden nő diétázik és nem minden pasi húsimádó, de a torz sztereotípiának azért van némi alapja. Ha statisztika készülne, akkor ez nyilvánvalóan igazolódna. De ahogy vannak olyan saláták, amikre mindenki rákattan, úgy vannak olyan húsos cupákok, amik ugyan kimondottan pasisak, a csajok is mind a tíz ujjukat megnyalják utána – és nem csak azért, mert kézzel kell enni.
Ha a legcsajosabb hús a csirkemell, akkor a legférfiasabb – természetesen a steak és a tarja mellett – az oldalas. Csontos, zsíros, nem lehet szépen enni – de egy kerti partin ez így egyben teszi a legjobbá! A csontok rendkívül ízletessé teszik, a zsír kisül belőle, miközben ellenállhatatlanul porhanyóssá teszi a húst, a kézzel evés meg szinte kötelező egy kerti partin, és mennyire jó is az… A fűszeres, ragacsos máz lenyalogatása az ujjbegyünkről pedig – kérdezzétek meg a pasikat – szexi!
A grillezett oldalas egy kis rákészülést ugyan megkíván: a tökéletes omlósság kedvéért a húst érdemes előfőzni, viszont közben könnyedén elkészíthetjük hozzá a barbecue-szószt mi magunk, ami ezerszer jobb lesz, mint a bolti, és igazán nem nagy kunszt összedobni.
Grillezett oldalas házi BBQ-szósszal
Hozzávalók:
A húshoz:
A barbecue-szószhoz:
Elkészítés: Az oldalast megmossuk, leszárítjuk, és a csontok között feldaraboljuk, sózzuk. Egy lábasban vizet forralunk, beletesszük a negyedbe vágott hagymát, a fokhagymát és a szemes borsot, a húst is hozzáadjuk, és ha újra forr a víz, akkor takarékra véve, lefedve 1 órát főzzük.
Míg fő, a szószhoz finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, és kevés olajon megdinszteljük, hozzáreszeljük a gyömbért, átforgatjuk, meglocsoljuk a borecettel, hozzáadjuk a paradicsomot, fűszerezzük a mézzel, az oregánóval, a rozmaringgal és a Worcestershire-szósszal, sózzuk, borsozzuk, és gyenge tűzön kevergetve kb. 10 perc alatt összefőzzük, majd botmixerrel pépesítjük.
A megfőtt húst kiszedjük a léből, alaposan bekenjük a szósszal, hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőben másnapig a pácban érleljük.
Másnap parázs fölött időnként megforgatva 10–15 perc alatt megsütjük. Ha nincs alkalmunk grillezni, akkor 200 fokos sütben, grillfokozaton is megsüthető olajjal kicsit meglocsolt tepsibe téve.
Ízlés szerint salátával, sült krumplival vagy kenyérrel, valamint a maradék BBQ-szósszal tálaljuk.