A nyár egyik legnépszerűbb koktélja a mojito, és elhihetitek, hogy ez a citromos-mentás sajttorta is biztos befutó lesz. Omlós linzertészta, krémes töltelék, mindez jól behűtve – mindenkit el fog varázsolni!
A sajttorta sütve, hűtve, pohárkrémnek, minden formában és ízesítéssel sikertörténet, amiből érdemes is minél több változatot kipróbálni. Ez egy kicsit hosszadalmasabb, sütős, a pitékkel is rokonságot ápoló darab, köszönhetően az alapjául szolgáló linzertésztának. Szóval gyúrni, elősütni, tölteléket készíteni, sütni, majd hűteni is kell, de összességében egyáltalán nem bonyolult, és különlegesen finom, szóval érdemes nekifogni – ünnepi alkalmakon, nyári kerti partin igazi sikerdesszert lehet.
Ahogy a mojito-koktélba, úgy ebbe a sajttortába is kerül jó sok citrom és menta, valamint egy kis rum is, ez utóbbi el is hagyható, de jó tudni, hogy a rum alkoholtartalma a sütés közben elillan, viszont az illata a süteményben megmarad, így illatra igazi koktél, de villára szúrva már valójában „virgin” a sütemény.
Mojito cheesecake
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkésztés: A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük a sóval és a porcukorral, hozzáreszeljük a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd kanalanként a hideg vizet is beledolgozzuk, míg tésztává összeáll. 20 percet a hűtőben pihentetjük.
A citromok és a lime héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, a mentát finomra vágjuk, és mindezeket egy kis forralóba tesszük, felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
A pihentetett tésztát piteformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk villával, és 170 fokos sütőben 20 percig elősütjük.
Közben a töltelékhez a tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a krémsajtot és a rumot, simára keverjük, majd szűrőn át hozzáöntjük a mentás citromlevet, és a keményítőt is belekeverjük.
A krémet az elősütött linzertésztára öntjük, elsimítjuk, és visszatoljuk a sütőbe még kb. 30 percre. A sajtos réteg ilyenkor még rezgősnek tűnhet, így a jó. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben pihentetjük legalább 2-3 órát tálalás előtt.
Ízlés szerint mentalevelekkel, lime- vagy citromszeletekkel díszítve szeletelve tálaljuk.