Az egyik legzseniálisabb gyümölcs a sárgabarack: annyira lédús, mézédes és aromás, hogy egyszerűen lehetetlen betelni vele. A hazai, napérlelte narancsszínű vagy pirosas kajszikat érdemes magunknak szedni, frissen befalni, desszertbe rejteni, no meg eltenni fagyasztóba vagy lekvárnak. Idén nagyon fűszeres és bőséges a baracktermés!
Akik nem olyan szerencsések, hogy kertjük van, benne barackfával, azoknak marad a zöldséges és a piac, ha a mézédes, leveses gyümölcsöt szeretnék élvezni, illetve hál' istennek vannak a szedd magad kertek is, ahol jóval olcsóbban mi magunk szedhetjük le a friss, semmihez sem fogható, a napmelegtől átforrósodott gyümölcsöt. Szerintünk ez a legjobb módja a sárgabarack beszerzésének, mert családi közös programmá, kirándulássá alakíthatjuk a gyümölcsbeszerzést. Egy pléd, egy kosárnyi finom falat, pár palack limonádé, és könnyedén improvizálhatunk egy pikniket is a barackos beszerzőtúránk elé. Igen, elé, mert a perzselő napon a leszedett barackok hamar romlásnak indulnak, főleg autó csomagtartójába zárva.
Akik ennél kicsit lustábbak, azok a kisebb településeken a porták elé ilyenkor kitelepülő helyiektől is vásárolhatnak házi és friss barackot – a legtöbb helyen van lepotyogott és olcsóbb, úgynevezett befőző barack, ami lekvárnak ideális, ha még aznap elkészítjük, illetve keményebb, feszesebb, fáról szedett barack – ezek is nyernek ízben és árban a bolti barackkal.
A sárgabarackból készülhet barackos gombóc, gyümölcsleves, süthetünk vele pitét és piskótát, a baracklekvár is kikerülhetetlen, de akár kimagozva le is fagyaszthatjuk – szezonon kívül nagyon hálásak leszünk magunknak, ha például egy smoothie-hoz egy kis napfényes gyümölcs hiányzik még a turmixunkba.
Sárgabarackos szedd magad-helyek
Fontos! Mielőtt bárki elindulna, telefonáljon, és kérjen információt, van-e érett barack, mettől meddig vannak nyitva, és aktuálisan mennyibe kerül a barack!