Írd be, mit keresel:

Réteges kekszes – retró csokis süti sokkal finomabban

Valószínűleg nagyon sokaknak csal elő gyerekkori emlékeket a sütés nélküli réteges kekszes süti – volt tejfölös, pudingos és vajkrémes változata is, csak egymásra kellett rétegezni a krémet és a háztartási kekszet, és várni pár órát. 

Cookta - 2017.07.20.
Réteges kekszes – retró csokis süti sokkal finomabban

A retró süti receptjét egy kicsit leporolva, ugyanolyan egyszerűen, de sokkal jobb alapanyagokkal elkészítve igazi ünnepi sütivé változtathatjuk… Ha a háztartási kekszet vajas kekszre cseréljük, krémként pedig egy selymes csokoládé-ganache-t készítünk, mindezt egy kis kávéval megfejeljük, elképesztően finom süti lesz a jutalmunk.

A ganache (ejtsd: gánás) a franciák legegyszerűbb csokikrémje: tejszín és olvasztott csokoládé keveréke jól lehűtve, majd habosra felverve. Ennél csokisabb krém nem létezik, ráadásul jóval selymesebb és könnyedebb, mintha vajas krémet készítenénk. A krémbe is került egy kis kávé, de kávé nélkül is készíthető, akár egy kis alkohollal, ha gyerekek is esznek belőle, akkor karamellel vagy narancslével válthatjuk ki a kávét, mártogatáshoz pedig használhatunk akár meggylevet, akár kakaót vagy cukorszirupot.

Sütés nélküli réteges kávés–kekszes csokis süti

Hozzávalók:

  • 2 csomag négyszögletes vajas keksz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál instant kávé (vagy 1 presszókávé és 2 hosszúkávé)
  • 5 dkg cukor
  • csokireszelék, -dara vagy kekszmorzsa a tetejére

Elkészítés: A csokoládét felkockázzuk, és mikróban 2×1 perc alatt vagy gőz fölött megolvasztjuk. Hozzáadjuk a forró presszókávét (vagy 4 cl forró vízzel elkevert 1 evőkanál instant kávét), és szép simára, fényesre keverjük. Ezután 2-3 részletben hozzákeverjük a hideg tejszínt is, simára keverjük, majd 2 órát a hűtőben vagy fél órát a fagyasztóban jól lehűtjük. Ezután elektromos habverővel jó habosra, krémesre felverjük.

A 2 adag hosszúkávét (vagy 2 dl forró vízből és 2 evőkanál instant kávéból készített italt) elkeverjük 5 dkg cukorral, majd egy mélytányérba öntjük. A kekszeket egyesével jól megmártjuk a kávéban, majd szorosan egymás mellé lerakjuk téglalap alakban egy tálcára. Egyenletesen megkenjük a csokikrémmel, majd újabb mártott kekszes réteg jön… Így folytatjuk, amíg tart a krém és a keksz, arra ügyeljünk, hogy be tudjuk kívülről teljesen vonni a krémmel.

Az elkészült süteményt 4-5 órát, de inkább egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, hogy a keksz kellően megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt megszórjuk csokireszelékkel vagy kekszmorzsával, esetleg a kettő keverékével, majd szeletelve, kockára vágva kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.