A házi gyömbérszörp az egyik legjobb nyári frissítő, pár perc alatt elkészül, és sokkal egészségesebb, mint bármelyik bolti üdítő. A fűszeres, csípős gyömbér természetes élénkítő hatású, anyagcserénket is felpörgeti.
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem gyógynövény is: serkenti az emésztést, méregtelenít és fertőtlenít, rendszeres fogyasztásával megszűnik a puffadás, így valóban felpörgeti nemcsak az anyagcserét, de a szervezet aktivitását is, energikusabbá téve minket. Ma már szerencsére a legtöbb zöldségesnél vagy élelmiszerboltban találunk friss gyömbért, sokáig eltartható a hűtőben, remekül használható reszelve vagy pálcikákra vágva fűszerezésre, de egy kis cukorral és citrommal szörpöt, szirupot is főzhetünk belőle.
A házi gyömbérszörpöt ízlés szerint hígíthatjuk vízzel, szódával, de akár jegesteát, limonádét is ízesíthetünk vele, sőt nagyon jó különféle turmixokba, smoothie-kba. Ha szeretjük a fűszeres, illatos italokat, adhatunk a gyömbéres főzethez fahéjat vagy néhány szem szegfűszeget, érdemes ezeket már az elején beletenni, együtt forralni velük a gyömbért és a vizet, hogy jobban kioldódjanak aromáik.
Gyömbérszörp
Hozzávalók:
Elkészítés: A gyömbért meghámozzuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük, felöntjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk a barna cukrot, felforraljuk, és 5 percig gyöngyözve főzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
A citromok levét kifacsarjuk, és a gyömbéres főzethez adjuk, majd az egészet leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és üvegbe töltjük. Hűtőben tárolva néhány hétig eláll.