Írd be, mit keresel:

Jalousie, a puccos nevű töltött tészta

Ismét sikerült találnom egy kifejezetten előkelőnek tűnő, francia hangzású, mutatós ételt. Jalousie (zsáluzi) a neve, és míg utána nem néztem, azt hittem, valami általam nem ismert klasszikus komoly recept.

Cookta - 2017.07.25.
Jalousie, a puccos nevű töltött tészta

De nem az. Angol nyelvű leírásokat találtam, amiknek a közös része az volt, hogy a tölteléket ropogós leveles tésztakéreg ölelte körbe. Általában édes sütemények, de találtam pár húsos pitét is.

Maradék sült húst szerettem volna felhasználni, ehhez pedig ideális ez a recept. Aztán megnéztem, mi van a hűtőben, és ez lett belőle. 🙂 Mutatós, egyszerű, finom, salátával tálalva ideális ebéd, vacsora, de még vendégváró is lehet.

Forrás:
Hajós Ágnes

Jalousie

Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tészta
  • 30 dkg maradék sült hús
  • 2 kis szál újhagyma a zöldjével együtt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 csokor zsenge kapor
  • só, bors

 
Elkészítés: A vajat egy lábasban felolvasztjuk, enyhén megpirítjuk rajta a karikákra vágott újhagymát, majd hozzáadjuk, átforgatjuk az apró darabokra tépkedett húst, langyosra hűtjük.

Egy tálban a húst elkeverjük a felaprított zöldfűszerekkel, az összetört fetával és 1 tojással. Annyi tejszínt keverünk hozzá, hogy jól formázható, de nem folyós masszát kapjunk (ha mégis ilyenre sikerülne, pár evőkanál zsemlemorzsával segítsünk rajta.

A leveles tésztát 4-5 mm vékony téglalapra nyújtjuk. Hosszában a közepére halmozzuk a masszát, a két hosszabb szélét egymás tükörképekét ferdén bevágjuk. Először a két végét, majd a bevágott részeket copfszerűen behajtogatjuk.

Forrás:
Hajós Ágnes

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a húsos pitét a maradék, felvert tojással megkenjük, aranybarnára sütjük.

Kihűlve vagy langyosan szeleteljük, salátával – nálunk kukoricasaláta – fogyasztjuk.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.