Tökéletes nyári ebéd vagy vacsora a zsenge töltött zöldség, amihez ideális alapanyag a cukkini és az érett szabadföldi paradicsom. Ebbe a provence-i változatba kalóriaszegény töltelék került, ami a lehető legegyszerűbb módszerrel készül, gyorsan összeállítható, és még köretet sem nagyon igényel.
A mediterrán konyha kimondottan kedveli a töltött zöldégeket, amit fűszeres darált hússal töltenek meg. Többnyire sovány borjúhúst használnak hozzá, ami még nyersen összemixelnek a zöldségek kivájt belsejével, fűszerekkel, hagymával és fokhagymával, semmi más nem kerül a töltelékbe, így szénhidrát- és zsírszegény, bármilyen diétába, paleo étrendbe is beilleszthető az ő változatuk. Nagyon egyszerű, kellemesen fűszeres, és ezzel a mixelt technikával nagyon szaftosra süthető.
A tölteléket készíthetjük pénztárcabarátabb, de szintén sovány darált pulykacombból is, és betölthetjük bármilyen zöldségbe: ideális a cukkini és a paradicsom mellett félbevágott húsos paprikába, kisebb padlizsánba, nagyobb gombafejekbe ugyanezzel a módszerrel.
Provence-i töltött cukkini és paradicsom
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkinit és a paradicsomokat megmossuk, a tetejüket levágjuk, a húsukat egy karalábévájóval kikanalazzuk, és egy maréknyi cukkinibél kivételével késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a durvára összevágott hagymát és fokhagymát, a provence-i fűszerkeveréket és a paprikát, és finomra aprítjuk. Ezután hozzáadjuk a darált húst, sót és borsot, és tovább mixeljük, amíg egészen pépes lesz.
A cukkinit és a paradicsomot egy tepsibe vagy sütőtálba tesszük, megtöltjük a fűszeres húspéppel, jól lenyomjuk, és a tetjén kicsit púposra hagyjuk, befedjük a levágott kalapokkal. Közéjük szórjuk a félretett cukkinibelet, az egészet megcsepegtetjük 2 evőkanál olívaolajjal, és a zöldségek alá öntünk 1,5 dl vizet.
180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt megsütjük, sülés közben kétszer alaposan meglocsoljuk a saját szaftjával.