Írd be, mit keresel:

Húsimádó rakott tészta mediterrán ízekkel

Nagyon szeretjük a rakottasokat, főleg akkor, ha jó szaftos ragu és sok sajt kerül bele, az ízek összesülnek... Most egy mediterrán rakott tészta készült fűszeres-paradicsomos hússal és sajtszósszal rétegezve, egyáltalán nem bonyolult, és minden falat kárpótol a befektetett munkáért.

Cookta - 2017.07.27.
Húsimádó rakott tészta mediterrán ízekkel

A rakott fogások nemcsak nálunk népszerűek, szinte minden konyhának megvannak a kiadós, rétegezett egytálételei. Van olyan is, amit több nemzet is a magáénak tart: ilyen a pastitzio a görögöknél, illetve a pasticcio az olaszoknál. A két ételben a különbség csak a fűszerezés és a sajtok: míg a görögök kakukkfűvel ízesítik a ragut, addig az olaszok bazsalikommal, a finom fogás tetejére pedig az egyik ország konyháiban morzsolt feta, a másikéiban pedig parmezán kerül. Hogy hol melyik, azt valószínűleg mindenki kitalálja… 😉

Senkit ne riasszon el az alapanyagok sora, semmi extra hozzávalóra nincs szükség, a húsos ragu és a sajtmártás is gyorsan elkészül, a végeredménnyel pedig minden elismerést bezsebelhetünk.

Pastitzio – húsimádó rakott tészta görögösen

Hozzávalók:

  • 50 dkg penne, makaróni vagy más tészta
  • 60 dkg darált marhahús vagy pulykacomb
  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg hámozott paradicsom (lehet konzerv)
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl vörösbor
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • olívaolaj
  • só, bors

A sajtszószhoz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 10 dkg feta sajt

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk, 2 evőkanál olívaolajon egy serpenyőben elkezdjük dinsztelni, majd meghintjük a cukorral és a kakukkfű leveleivel, pár percig karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a paradicsompürét, átkeverjük és kicsit lepirítjuk. Ezután a darált húst és a babérlevelet is hozzáadjuk, és kevergetve 4-5 percig pároljuk-pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a hámozott paradicsommal, és lefedve – időnként megkeverve – 10 percig főzzük.

Közben a sajtmártáshoz a vajat felolvasztjuk egy edényben, beleszórjuk a lisztet, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve 2-3 percet pirítjuk. Apránként, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, simára keverjük, és néhány perc alatt krémes besamelt főzünk belőle. A tűzről lehúzva sózzuk, borsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendiót adunk hozzá, végül belekeverjük a forró szószba az olvadt sajtot.

A tésztát forró, sós vízben feltesszük főni, és a csomagoláson feltüntetett főzési időnél 2 perccel rövidebb ideig főzzük, mert a tepsiben még sülni fog a szósz alatt… Leszűrjük, majd egy tepsibe vagy sütőtálba öntjük, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, kicsit összeforgatjuk.

A húsos raguból kihalásszuk a babérlevelet, hozzáadunk 1 jó merőkanálnyi sajtmártást, jól elkeverjük, majd a ragut a tésztára öntjük, kicsit összerázzuk-keverjük, hogy mindenhova jusson a fűszeres szaftos húsból. A tetejére öntjük és elsimítjuk a sajtszószt, majd rámorzsoljuk a feta sajtot.

180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt megsütjük, míg a teteje pirulni kezd. Azonnal is tálalhatjuk, de jobban járunk, ha 10-15 percet pihentetjük, mert akkor szebben szeletelhető, tálalható.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.