Sovány csirkemell, joghurt, brokkoli és némi fűszer, minden egyben is van egy alakbarát, szószos-szaftos, ízletes fogáshoz, ami ráadásul alig fél óra alatt elkészül.
A joghurtot viszonylag ritkán használjuk ragukhoz, inkább tejszínnel vagy tejföllel krémesítjük a szószos fogásokat. Nyáron érdemes néha joghurtra váltani, mert frissítőbb, üdébb a savanykásabb joghurt. Ebbe a mártásba most citrom is került, így igazán nyárias és könnyű fogás, amit ízlés szerint egy kis csilivel is érdemes megbolondítani, természetesen annak függvényében, mennyire kedveljük-bírjuk a csípőset…
A diétába is beilleszthető fűszeres-brokkolis csirkét önmagában is fogyaszthatjuk, de köretnek készíthetünk mellé párolt rizst vagy kölest, jó hozzá a kuszkusz vagy a bulgur is, a lényeg, hogy a fűszeres szaftot felvegye a köret.
Brokkolis csirkefalatok fűszeres joghurtos mártásban
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, a brokkolit apró rózsákra szedjük. A szárát vastagon meghámozzuk, hogy megszabadítsuk a fás részektől, a zsenge belső részt felkockázzuk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, fehéredésig kevergetjük a csirkemellet, majd hozzáadjuk a brokkolit, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1 dl vízzel, és lefedve 8-10 percet pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a citrom levét, a finomra vágott fokhagymát és a csilit, beleöntjük a joghurtot és a kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítőt. Óvatosan összeforgatjuk, forrástól számítva 2-3 perc alatt besűrítjük.