A mochi a japánok tradicionális és ugyancsak népszerű édessége, ami az elmúlt években gyilkos desszertként került többször is a hírekbe. A ragacsos, nehezen rágható, nyúlós masszát csak apró falatokban szabad eszegetni, akkor semmi baj nem lesz!
A rizslisztből, cukorból és vízből készülő masszában semmi gyilkos nincs, ha megfelelően fogyasztjuk, vagyis apró falatokban, elrágcsálva, szopogatva. A „gyilkos” jelző azért ragadt rá, mert ünnepi alkalmakkor, amikor az emberek kicsit túltolják az alkoholfogyasztást, figyelmetlenül vagy mohóbban eszik, félrenyelik… Klasszikusan kis gombóckák készülnek a rizses tésztából, amit megtöltenek gyümölccsel, a számunkra furcsának tűnő édes vörösbabos krémmel, a tésztamasszát pedig gyakran színezik, ízesítik. Azért, hogy könnyebben kezelhető és ne ragadós legyen, étkezési keményítőbe, porcukorba vagy szezámmagba, kókuszba forgatják bele.
A legújabb mochitrend – természetesen a cuki állatfiguráknak megformázott mochik mellett – a fagylalttal töltött változat. Ez azért is jó, mert fagyasztva kevésbé nyúlós, ragacsos, könnyebben rágható és lassabban fogyasztható, így biztosak lehetünk abban, hogy az eszegetésekor nem lesz semmilyen galiba. A hagyományos készítési metódus elég hosszadalmas és macerás, a rizst gőzölik, és közben egy nagy fadoronggal püfölik, elég félelmetes, ahogy az alábbi videóban ti is láthatjátok, de szerencsére a mai technológiáknak köszönhetően mikróban pár perc alatt elkészíthető.
Fagyis mochi
Hozzávalók:
Elkészítés: A fagylaltból karalábévájóval vagy egy kiskanállal kis gombóckákat szaggatunk, tányérra tesszük, és betoljuk a fagyasztóba.
Egy mikrózható tálba öntjük a forró vizet és a cukrot, elkeverjük, hogy a cukor nagyjából feloldódjon, majd a rizslisztet is hozzáöntjük, elkeverjük, frissen tartó fóliával jól lezárjuk, és 900 watton 3 percig mikrózzuk.
A munkafelületre fóliát terítünk, bőségesen meghintjük étkezési keményítővel, és a masszát egy spatula segítségével ráborítjuk. Meghintjük keményítővel, és a spatulával minél jobban elterítjük. Ha már nem olyan forró, akkor kézzel is ellapogathatjuk.
A masszából négyzeteket vágunk, 1 kis fagyigolyót ráteszünk, és a széleket összecsippentve gombóccá összenyomjodjuk, ha szükséges, az ujjainkat időnként a keményítőbe mártjuk, hogy ne ragadjon.
A mochikat tányérra téve – vagy fóliába csomagolva – visszatesszük a mélyhűtőbe, és tálalás előtt közvetlenül vesszük csak ki a fagyit rejtő japán hógolyókat.