Írd be, mit keresel:

Egyszerű strandos lángos otthon

Aki nyaralt már valaha a Balatonnál, és evett a(z amúgy méregdrága) strandkajából, az biztos, hogy a mai napig szájában érzi a lángos ízét. Sokan évekig próbálkoznak megfejteni a „szupertitkos” receptet, de én most megmondom a tutit.

Cookta - 2023.08.01.
Egyszerű strandos lángos otthon

A lényeg, bármilyen viccesen is hangzik, a minél kevesebb és nem a legdrágább alapanyag. Mert (tisztelet a kivételnek) parti büfében még nem láttam első osztályú lisztet és sütőolajat. A tészta sima kelt tészta, nem kell bele se krumpli, se tojás, se semmi „extra”.

Szóval az egyszerűség elvét követve, ha a következő receptet elkészítitek, biztosan nem fogtok csalódni, a saját konyhátokban élvezhetitek a balatoni hal- és lángossütők hangulatát.

Forrás: Hajós Ágnes

Lángos

Hozzávalók 8 darab 25 cm-es lángoshoz:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl langyos víz
  • 0,5 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl olaj + 1-1,5 l a sütéshez
  • 1 teáskanál só

A tetejére:

  • reszelt sajt
  • tejföl
  • fokhagyma

Elkészítés: A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a cukrot. Felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük az élesztős vizet és az olajat. Megdagasztjuk, de nem kell túlzásba esni, elég, ha összeáll.

20 percet kelesztjük langyos helyen, majd olajos kézzel 8 egyforma darabra tépjük, kis bucikat formázunk. Szintén olajos kézzel széthúzgáljuk nagyjából kör alakúra, a széle maradhat kicsit vastagabb.

Felforrósítjuk az olajat, fontos, hogy szélesebb legyen a lábas, mint a lángos! Belehelyezünk egy kinyújtott lángostésztát. A közepe fel fog púposodni, húscsipesszel vagy villával óvatosan nyomjuk többször az olajba, de vigyázzunk a kezünkre! Mikor az alja megbarnul, megfordítjuk, és a másik oldalt is készre sütjük. Kivéve lecsepegtetjük, zsírpapírral elválasztva feltornyozzuk, így nem hűl ki, míg végzünk. Akkor jó, ha a tészta merev és ropogós, mire mindegyikkel kész leszünk, és megrakjuk a kívánt feltéttel, kissé visszapuhul, és megkapjuk a kívánt strandos lángos állagot.

Tipp: a fokhagymagerezdeket átnyomjuk, kevés olajjal és vízzel felengedjük és állni hagyjuk. Kb. fél óra után meg is lehet vele kenni a lángosok tetejét. A tejfölt is simára keverhetjük kis vízzel vagy tejjel, akkor könnyebb eloszlatni.

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.