A ropogós-omlós keksz remek találmány, ideális reggelire, uzsonnára, magunkkal vihetjük útravalónak, és szerencsére nagyon egyszerű elkészíteni. Ez most ráadásul egy egészséges változat, az alaprecepthez mindössze 3 alapanyag kell, a többi csak ízesíti és gazdagítja a tésztát.
Tojás, tejtermék és cukor nélkül készül, mégis az egyik legfinomabb zabkeksz. Kívül roppan, belül puha, és azzal gazdagíthatjuk, amivel csak szeretnénk. A három fő alapanyag a zabpehely, a méz és a tahini, de a szezámkrém helyett használhatunk mogyoróvajat is. Ez adja meg a zsírtartalmát és tartja össze a tésztamasszát.
A hozzávalókat egyszerűen csak összekeverjük, majd ízlés szerint pakolhatunk bele fűszereket, aszalványokat, csokoládét és valami roppanós magot, ami lehet dió, mogyoró, mandula, de tökmag, szezámmag is akár. Csokisra is átváltoztathatjuk egy kis cukrozatlan kakaóporral, de fűszerezhetjük fahéjjal, vaníliával, reszelt citromhéjjal is. Nálunk most dió, csoki és egy kis fahéj került bele, de érdemes sokféle módon kipróbálni ezt a nagyon egyszerű és egészséges kekszet!
Zabpelyhes keksz nagyon egyszerűen
Hozzávalók:
Elkészítés: A tahinit (vagy mogyoróvajat), a mézet és a zabpehely felét egy keverőtálba öntjük, a zabpehely másik felét egy késes robotgéppel finomra őröljük, majd ezt is hozzáadjuk a fahéjjal és egy csipet sóval, kanállal összekeverjük, majd a csokit és a durvára vágott csonthéjast is hozzákeverjük.
A masszából gombócokat formázunk, ellapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, egymástól távolabb, mert kicsit elterülnek.
180 fokos sütőbe toljuk, és 10 perc alatt megsütjük, majd kivéve hagyjuk hűlni, hogy kicsit megkeményedjen.
Jól záródó dobozban sokáig eláll.