Írd be, mit keresel:

Egy igazi sütiszerelem: imádni való csokitorta mentesen

A különféle mentes sütifélék nagy része kompromisszumos: vagy nem olyan szépek, vagy nem olyan finomak, mint klasszikus társaik, vagy nehezen beszerezhető alapanyagok kellenek hozzá. Ez a csokitorta viszont kivétel: olyan álomfinom és egyszerű, hogy lehetetlenség nem beleszeretni elsőre.

Cookta - 2017.08.11.
Egy igazi sütiszerelem: imádni való csokitorta mentesen

A csokis sütiknél nem könnyű nélkülözni a vajat, a tojást és a cukrot, hogy a lisztről és a tejszínről már ne is beszéljünk, csakhogy ezek a gluténmentes, vegán vagy laktózmentes étrendbe semmiképpen nem illenek bele. Vannak viszont olyan csodás alapanyagok, amelyeket eredetileg nem desszertekhez használunk, mégis meglepően segítséget nyújtanak a mentes sütikben: ilyen a cékla is, ami ennek a fantasztikus csokitortának az alapját képezi.

Senki ne ijedjen meg: a cékla nem érződik, nem látszik a süteményben, csak összetartja, lédús és édes húsa textúrát ad neki, puhává és illatossá teszi, és teljesen el is tűnik sütés közben, a végeredmény pedig egy nagyon csokis, szaftos, önmagában is tökéletes sütemény. Szerencsére nem kellenek hozzá nehezen beszerezhető és drága alapanyagok, és a tészta összeállítása is nagyon egyszerű.

Tálalhatjuk csupaszon is, de készíthetünk rá egy avokádós nyers csokikrémet, és persze ha ünnepi alkalomra készül, kidíszíthetjük gyümölcsökkel, magokkal, aszalványokkal, csonthéjasokkal vagy kókuszreszelékkel ízlés szerint.

Álomfinom vegán csokitorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg cékla
  • 15 dkg finomra darált gm zabpehely
  • 10 dkg rizsliszt
  • 2 dl kókuszolaj
  • 2 dl kókuszkrém
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg kókuszvirágcukor (vagy más édesítő)
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom leve

A tetejére:

  • 1 érett avokádó
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál kókuszvirágcukor
  • magok vagy gyümölcsök a díszítéshez

Elkészítés: A céklát meghámozzuk, és apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd a citromlé és a szódabikarbóna kivételével mindent egy keverőtálba teszünk, és alaposan összekeverjük. A szódabikarbónát is rászórjuk, a citromlevet ráöntjük, ha felpezsgett, az egészet még egyszer jól átkeverjük.

Egy kapcsos tortaformát kókuszzsírral kikenünk, kakaóporral meghintjük, belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd levesszük a forma peremét, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Az avokádót félbevágjuk, a magját kiemeljük, a húsát kikanalazzuk, és a kakaóport és a kókuszvirágcukrot hozzáadva botmixerrel krémesre mixeljük.

Tálalás előtt a torta tetejét és oldalát bevonjuk a kakaós avokádókrémmel, és ízlés szerint díszítjük, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.