Írd be, mit keresel:

Kir – a koktél, amitől rózsaszínben látjuk a világot

Nemesen egyszerű és ellenállhatatlanul finom a kir és a kir royal, a franciák első számú aperitif itala. Eredetileg jéghideg bor vagy pezsgő és édes feketeribizli likőr keveréke, de ma már rengeteg változata létezik.

Cookta - 2017.08.12.
Kir – a koktél, amitől rózsaszínben látjuk a világot

A világhírűvé vált italt egy leleményes polgármester, bizonyos Félix Kir (1876-1968) "találta fel", aki a burgundiai Dijon városának első embereként a régió két kiemelkedő és jellegzetes termékét, a bort és a feketeribizlit ötvözte köszöntő itallá, és a különféle fogadásokon külföldi vendégeinek és különféle delegációknak ezt kínálta. 

A klasszikus kir, ami borral készül, természetesen tovább finomodott, és megszületett a kir royal – vagyis a királyi változat -, amiben jéghideg száraz pezsgő veszi át a bor helyét. A gyöngyöző, nagyon friss és aromás ital gyorsan hatalmas siker lett, és a feketeribizli mellett a szedres, őszibarackos és epres ízesítés is megjelent, sőt Dél-Franciaországban és Korzikán virágos változatokkal – ibolyás, rózsás és levendulás – kirekkel is találkozhatunk, elsősorban a turisták kedvére, a helyiek mindenhol ragaszkodnak creme de cassis-hoz, vagyis az édes, sűrű feketeribizli likőrhöz.

Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az isteni és egyszerű borkoktélt, de ne feledjük, hogy a pezsgő önmagában is könnyen fejbe száll, édes likőrrel megfejelve pedig fokozódik ez a hatás a likőr cukor- és alkoholtartalma miatt, különösen akkor, ha melegben és aperitifként, vagyis üres gyomorral kortyoljuk. Szóval mértékkel és okosan ezzel a bódító itallal…

Kir royal

Hozzávalók:

  • 2 cl creme de cassis (feketeribizli likőr)
  • 12 cl száraz pezsgő

Elkészítés: A likőrt egy pezsgőspohár aljára öntjük, majd feltöltjük a jéghideg pezsgővel. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.