A görögök tepsis csirkéje, a kotopoulo lemonato valóságos remekmű: annyira szaftosra és puhára sül a hús, hogy valósággal szétolvad a szájban, kellemesen fűszeres és citrusos, ideális családi ebédre, de ünnepi alkalomra is, ráadásul nagyon egyszerűen összeállítható fogás.
Ennek a tepsis csirkének a titka egy viszonylag híg pác, amiben először csak érlelődik a pipihús, majd némi elősütés után ebben is sül fantasztikusan puhára, és biztosak lehetünk benne, hogy még a sovány csirkemell sem szárad ki. Ha van csirkénk és krumplink otthon, akkor nyugodtan neki is állhatunk, mert a többi alapanyag biztos megvan hozzá. Mustár, méz, citrom, fokhagyma, olívaolaj, némi zöldfűszer egy kis vízzel és joghurttal összeturmixolva – ezzel a módszerrel egy öntethez hasonló páclevet kapunk, amibe könnyedén beleforgathatjuk a húsokat, és a sütés alatt is locsolhatjuk vele.
A csirke körete a vele sült krumpli, de nyugodtan thetünk még bele pár szem cukkinit, apróbb paradicsomot vagy pár szem olajbogyót, de akár cikkekre vágott zsenge hagymával is gazdagíthatjuk ezt a mediterrán, nyárias tepsis fogást.
Görög citromos csirke vele sült krumplival
Hozzávalók:
A páckoz:
Elkészítés: A páchoz az egyik citrom héját lereszeljük, mindkét citrom levét kifacsarjuk, és egy mixerbe tesszük az olívaolajjal, a kakukkfűvel, az oregánóval, a mustárral és a mézzel, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a joghurttal és a vízzel, és 1 perc alatt összeturmixoljuk.
A combokat és a melleket is félbevágjuk, egy tálba tesszük, ráöntjük a pácot, összeforgatjuk, és lefedve legalább 1 órára a hűtőbe teszük – de még jobb, ha egy egész éjszakát pácolódik a hús.
A csirkedarabokat kivesszük a pácból, és áttesszük egy tepsibe, alufóliával lefedjük, és 200 fokos sütőben 30 percet sütjük.
Közben a krumplikat meghámozzuk, megmossuk, ízlés szerint felkockázzuk, szeleteljük vagy cikkekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, 1 evőkanál olajjal meglocsoljuk, és alaposan összeforgatjuk.
A csirkéről levesszük a fóliát meglocsoljuk a visszamaradt páccal, rászórjuk a krumplit, és a fóliát visszatéve még 20 percet sütjük, majd a fóliát levéve 10-15 perc alatt készre sütjük.
Ízlés szerint friss citromot kínálhatunk mellé tálaláskor.