Írd be, mit keresel:

Meglepetés-húsgolyók – mit rejt a ropogós gombóc?

A ropogós, bundás húsgombóc az a fogás, amit kicsik és nagyok is szeretnek, vendégváró falatkának vagy főételnek is ideális, az elkészítése egyszerű, és rengeteg módon variálhatjuk.

Cookta - 2023.08.15.
Meglepetés-húsgolyók – mit rejt a ropogós gombóc?

A különféle fasírtok népszerűsége töretlen, rendszeresen helyet kapnak a legtöbb család menüjében. Éppen ezért nem árt néha variálni – a hozzá használt húst vagy más alapanyagot, a méretét, formáját, fűszerezését. Vagy meg is tölthetjük például, így az első falatnál biztosan meglepetést okoz majd a ropogósra sült húsgolyó.

A töltéshez a legjobb a sajt, ami sülés közben megolvad, és elképesztően mutatós és ínycsiklandó, ahogy az ember félbevágja, vagy beleharap a golyóbisba. Az alábbi receptben a hús dominál, a masszába nem kerül semmiféle áztatott kenyérféle vagy zabpehely, csak némi fűszer és tojás, illetve valamivel később a sajtdarabka. A fűszerezés és a sajt is módosítható, de az ötlet remek.

Mozzarellával töltött ropogós húsgolyó

Hozzávalók:

  • 65 dkg darált (borjú)hús
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 1 golyó mozzarella
  • 2 dl tej
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott fokhagymát és petrezselymet, sózzuk és borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk.

A mozzarellát lecsöpögtetjük, kisebb kockákra vágjuk. A húsmasszából evőkanálnyi adagokat veszünk, a tenyerünkben kilapogatjuk, 1-1 darabka mozzarellát teszünk rá, és golyóvá formázzuk.

A golyókat tejbe mártjuk, majd zsemlemorzsában megforgatjuk, és közepesen meleg olajban, egyszer megfordítva, szép aranybarnára sütjük, majd szűrőkanállal kivéve alaposan lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot feligya.

Azon melegében tálaljuk – falatkaként mártogatóst, főételként salátát, párolt vagy sült zöldséget vagy ízlés szerint más köretet kínálhatunk mellé.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.