Írd be, mit keresel:

Magos ropogós – zabkeksz sósan, rém egyszerűen

Ki mondta, hogy a zabkeksz csak édes lehet? Sós rágcsát is készíthetünk zabpehelyből, méghozzá egyszerűen, mindenmentesen. Mártogatósok vagy kencék mellé kenyér helyett is tökéletes, jobban megfűszerezve pedig magában, borozgatáshoz, beszélgetéshez is ideális.

Cookta - 2017.08.17.
Magos ropogós – zabkeksz sósan, rém egyszerűen

Gyors és nagyon egyszerű, kevés munkával és alapanyaggal készül, frissen sülve jó ropogós falatoznivaló, amit változatosan fűszerezve a végtelenségig variálhatunk. Valójában csak zabpehely, kevés szódabikarbóna, olaj és só kell hozzá, illetve egy kis víz, de nem kell hozzá se más zsiradék, se tojás. 

Mivel önmagában elég semleges ízű, ezért érdemes római köménnyel, curryvel, csilivel vagy akár provence-i fűszerkeverékkel, rozmaringgal megbolondítani, illetve a tetejére is kerülhet mindenféle mag, aprított dió vagy mogyoró, de akár reszelt sajt is, mint a pogácsánál – ha nem fontos, hogy mindenmentes legyen…

Ropogós sós zabkeksz

Hozzávalók:

  • 30 dkg gm zabpehely (apróbb szemű)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl forró víz

Valamint:

  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 evőkanál napraforgómag

Elkészítés: A zabpelyhet egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát és az őröt római köményt, és szárazon alaposan összekeverjük, majd meglocsoljuk az olajjal és a forró vízzel. Összekeverjük, és addig pihentetjük, míg a zab felszívja az összes vizet, ekkor újra átkeverjük.

A szezámmagot, lenmagot és napraforgómagot egy tálkában összekeverjük. A masszából diónyi golyókat formázunk, meghempergetjük a magos keverékben, ellapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

200 fokos sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még puhának tűnhet, de kihűlés után finom ropogós lesz.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.