Írd be, mit keresel:

Cukkinis carbonara – a nagy klasszikus kicsit felturbózva

A carbonara az egyik legkedveltebb olasz tésztaétel, aminek eredeti verziója csak tojássárgáját és füstölt szalonnát tartalmaz, természetesen a tészta mellett, nálunk azonban kedveltebb a tejszínes változat, mert krémesebb, szaftosabb. Az alábbi recept átmenet az olasz és a magyar között, ráadásul egy kis cukini is került bele.

Cookta - 2017.08.19.
Cukkinis carbonara – a nagy klasszikus kicsit felturbózva

A carbonara – vagyis a szénégető mód – nemcsak a tésztákra vonatkozik, hanem egy létező és Itáliában gyakran használt ételkészítési eljárás, lehet például a rizottó is carbonara, ha húsos szalonnával (úgynevezett pancettával), tojássárgával és parmezánnal készül. Vannak, akik szerint eredetileg a parmezán helyett pecorino sajttal készült, ez pedig egy érlelt juhsajt, ami egészen más karakterű, mint a parmezán – elképzelhető, de mindkettővel finom.

A cukkinis változatot azoknak a húsimádóknak ajánljuk, akik nehezen csempésznek zöldséget az étrendjükbe. A semleges ízű cukkini megbújik a kanyargó spagettik között, átveszi a szalonna füstös ízét, és kicsit szaftosabbá is teszi ezt a tartalmas, gyors fogást, igaz, ebbe egy kis tejszín is besegít.

Cukkinis metélt "carbonara" módra

Hozzávalók: 

  • 20 dkg füstölt húsos szalonna
  • 40 dkg metélt tészta
  • 25 dkg cukkini
  • 4 tojássárga
  • 1 dl tejszín
  • bazsalikom ízlés szerint
  • só, bors
  • reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés: Egy fazékban bő vizet felteszünk forrni. Közben a cukkinit meghámozzuk, ha zsenge, akkor a héját meg is hagyhatjuk, majd apró kockákra vágjuk. Közben a húsos szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, és egy serpenyőben átsütjük.

Ha forr a víz, akkor a cukkinit beledobjuk, és 2 perc alatt kicsit üvegesre főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük, ugyanebbe a vízbe tesszük a tésztát, és a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük.

Közben a tojássárgákat a tejszínnel kikeverjük.

A tészta főzővizéből 1,5 decit kiveszünk, a tejszínes tojással összekeverjük.

A tésztát leszűrjük, azonnal a sült szalonnához adjuk, hozzáöntjük a tojásos keveréket és a cukkinit, borsozzuk, és alaposan összekeverjük, hogy a forró tésztától a tojás "megfőjön". 

Bazsalikommal és reszelt parmezánnal meghintve azonnal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.