A carbonara az egyik legkedveltebb olasz tésztaétel, aminek eredeti verziója csak tojássárgáját és füstölt szalonnát tartalmaz, természetesen a tészta mellett, nálunk azonban kedveltebb a tejszínes változat, mert krémesebb, szaftosabb. Az alábbi recept átmenet az olasz és a magyar között, ráadásul egy kis cukini is került bele.
A carbonara – vagyis a szénégető mód – nemcsak a tésztákra vonatkozik, hanem egy létező és Itáliában gyakran használt ételkészítési eljárás, lehet például a rizottó is carbonara, ha húsos szalonnával (úgynevezett pancettával), tojássárgával és parmezánnal készül. Vannak, akik szerint eredetileg a parmezán helyett pecorino sajttal készült, ez pedig egy érlelt juhsajt, ami egészen más karakterű, mint a parmezán – elképzelhető, de mindkettővel finom.
A cukkinis változatot azoknak a húsimádóknak ajánljuk, akik nehezen csempésznek zöldséget az étrendjükbe. A semleges ízű cukkini megbújik a kanyargó spagettik között, átveszi a szalonna füstös ízét, és kicsit szaftosabbá is teszi ezt a tartalmas, gyors fogást, igaz, ebbe egy kis tejszín is besegít.
Cukkinis metélt "carbonara" módra
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy fazékban bő vizet felteszünk forrni. Közben a cukkinit meghámozzuk, ha zsenge, akkor a héját meg is hagyhatjuk, majd apró kockákra vágjuk. Közben a húsos szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, és egy serpenyőben átsütjük.
Ha forr a víz, akkor a cukkinit beledobjuk, és 2 perc alatt kicsit üvegesre főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük, ugyanebbe a vízbe tesszük a tésztát, és a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük.
Közben a tojássárgákat a tejszínnel kikeverjük.
A tészta főzővizéből 1,5 decit kiveszünk, a tejszínes tojással összekeverjük.
A tésztát leszűrjük, azonnal a sült szalonnához adjuk, hozzáöntjük a tojásos keveréket és a cukkinit, borsozzuk, és alaposan összekeverjük, hogy a forró tésztától a tojás "megfőjön".
Bazsalikommal és reszelt parmezánnal meghintve azonnal tálaljuk.