A tojásos reggeli a legtöbb esetben gyorsan elkészíthető, akár nagyobb társaság is jóllakatható vele, s valóban a reggeli étkezés középpontjává válhat. A klasszikusnak számító tojásételek, mint a lágy tojás, a kemény tojás, a tükörtojás vagy a rántotta egy idő után – az összes csűrés-csavarás ellenére – elvesztik a vonzerejüket, ilyenkor érdemes bedobni valami mást.
A tojás és a leveles tészta nagyszerű párost alkotnak, néhány kis kiegészítővel pedig egyszerű, de nagyon finom fogás kerekedhet a frigyükből. Természetesen nem csak reggelire, hanem vacsorára vagy vendégvárónak is készíthetjük a tojásos lepénykét, de egy salátával kiegészítve ebédnek is beillik.
A tojás alá most mustárral elkevert tejföl került, mellé pedig karikázott kolbász, de ízlésünk, hangulatunk és a hűtőnk kínálata szerint szinte bármit rakhatunk az egyszemélyes lepényekbe. Megkenhetjük a tésztát pesztóval vagy krémsajttal, a kolbász helyett vagy mellett tehetünk bele vékonyra szelt cukkinit, paprikát, paradicsomot, esetleg sonkát vagy szalámit – elrontani nem lehet!
Tojásos lepénykék kolbásszal
Hozzávalók:
Elkészítés: A leveles tésztát kiterítjük, és 6 egyforma téglalappá vágjuk. Egy hegyes és éles késsel körben kb. fél centis keretet készítünk úgy, hogy a késsel bevágjuk, a belsejét villával megböködjük minden tésztalapnak.
A tejfölt és a mustárt összekeverjük egy tálkában, a tészták belsejét megkenjük vele, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 190 fokos sütőben 5 percig elősütjük, hogy a pereme megemelkedjen. Közben vékonyan felkarikázzuk a kolbászt.
A tepsit kivesszük a sütőből, mindegyik lepénykére 1-1 tojást ütünk, kolbászkarikákat teszünk mellé, sózzuk és borsozzuk, és 10-12 percre visszatoljuk a sütőbe, attól függően, mennyire átsülten szeretjük a tojást.
Aprított petrezselyemmel meghintve, ízlés szerint friss zöldségekkel, paradicsommal, paprikával, esetleg salátával tálaljuk.