A padlizsán az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú zöldség, és ha megfelelően van elkészítve, akkor az is marad. Szeletekre vágva szinte kínálja magát, hogy kétfalatnyi mini pizzákat süssünk belőle - tészta nélkül, paradicsommal és sovány sajttal.
A padlizsánban az a becsapós, hogy hihetetlen mennyisgű olajat bír magába szívni, és igazán élvezetes és krémes is csak akkor lesz, ha szivacsos húsa meg tudja szívni magát. De trükközni mindig lehetséges – és szerintünk érdemes is -, így már csak azt kell kitalálni, mivel "szívassuk meg".
Az alábbi mini pizzáknál a feltét alá kerül egyfajta pác, ami kevéske olívaolaj, víz, balzsamecet, fokhagyma, só, bors és bazsalikom keveréke, ezt összemixelve egy könnyű, de aromás keveréket kapunk, amivel krémesen puhára és ízletesre sülnek a padlizsánkarikák. Az alap paradicsom-sajt feltéten kívül mehet rájuk sokféle feltét – darabka sonka vagy kevés tonhal, karika kolbász vagy csípős paprika, egy kevés kukorica vagy szeletelt gomba. Előételnek vagy salátával kísérve önálló nyári fogás is lehet – egészségesen.
Mini padlizsán-pizzák
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, majd fél centis szeletekre vágjuk. Besózzuk, és félretesszük, amíg elkészítjük a pácot. Ehhez a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk az olajat, a balzsamecetet és 4-5 kanál vizet, sózzuk, borsozzuk, majd összepépesítjük.
A koktélparadicsomokat negyedbe vágjuk, a sajtot lereszeljük.
A padlizsánszeleteket leöblítjük, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, és sütőpapírral fedett tepsire tesszük. Megkenjük a fokhagymás-bazsalikomos keverékkel, kirakjuk a paradicsommal, ízlés szerint még egy kis aprított bazsalikomot tehetünk rá, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
180 fokos sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt megsütjük.
Melegen és langyosan is finom, salátával főételként, előételnek viszont egy pohárka hús fröccsel kínáljuk.