Írd be, mit keresel:

Mennyei mákos mindenkorra – könnyű, friss, puha süti

A pástétom- vagy őzgericformában sütött különféle édes sütemények nálunk többnyire kimerülnek a gyümölcskenyérben, pedig nagyon praktikus desszert – nem szárad ki, kenyérként is értelmezhetjük – például reggelire vagy uzsonnára, ideálisak piknikre, mivel jól szállíthatóak és kézből is tökéletesen falatozhatóak.

Cookta - 2017.08.21.
Mennyei mákos mindenkorra – könnyű, friss, puha süti

Ha valami mákos, nagy valószínűséggel sikerre számíthat, hát még akkor, ha citrom is társul mellé. Ebbe a sütibe egészben kerülnek a mákszemek, a vaníliás-citrusos tésztában pedig nagyon kellemesen roppannak a mákszemek a fogunk alatt. A süti tetejét egy vékony citromos máz zárja le, ettől – és a benne lévő vajtól – nagyon finom puha marad a belseje, nem szárad ki, akár napokig friss – már ha el nem fogy.

Szinte biztos, hogy minden hozzávaló megtalálható hozzá mindig otthon, egyszerűen összeállítható, a java munkát a sütő végzi. Nem túl édes, így reggelinek is ideális egy tejeskávé vagy gyümölcstea mellé, de 1-2 szelettel magunkkal vihetünk belőle uzsonnára is, de vendégvárónak, partira is ideális.

Citromos-mákos sütemény

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál egész mák
  • 4 dl tej
  • csipet só

A mázhoz:

  • 1 citrom leve
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés: A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a mákot egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, alaposan összekeverjük.

A tojásokat egy nagyobb keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és géppel jó habosra, krémesre, fehéredésig verjük, majd a puha vajjal tovább habosítjuk. A tejet is hozzáadjuk, simára verjük, majd már kézzel összeforgatjuk a lisztes keverékkel.

Kikent pástétom- vagy őzgerincformába simítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 40-45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük a formában, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk langyosra kihűlni.

A mázhoz a citrom levét kifacsarjuk, szűrő segítségével a rostoktól és magoktól megszabadítjuk, a porcukorral összekeverjük, és a sütemény tetejére kenjük, hagyjuk megszikkadni, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.