Írd be, mit keresel:

Török joghurtos csirke – egy régi magyar szakácskönyvből

Nemrég beleolvasgattam nagymamám ’80-as években gyűjtött szakácskönyveibe. Valami viszonylag gyors, de azért különleges csirkeételt kerestem, elővettem a Világkonyha című mesterművet. 

Cookta - 2017.08.22.
Török joghurtos csirke – egy régi magyar szakácskönyvből

Ebben kis bolygónk minden apró csücskéből gyűjtött receptek szerepelnek, egy dolog azonban nem hagyott nyugodni. Abban az időben, internet (és főképp pénz) hiányában hogy a csudában tudott valaki több száz recepthez jutni pl. Jáva szigetéről?

Szóval mosolyogtam egyet, és kiválasztottam egy török joghurtos csirke nevű receptet. Az rögtön szemet szúrt, hogy a leírásban fehérbor szerepel, pedig, mint tudjuk, arrafelé nem igazán isznak alkoholt… Mondjuk éppen nem is volt itthon, szóval én a hűtőben árválkodó japán rizsborból löttyintettem bele, de sima fehérborral is biztos finom.

Forrás:
Hajós Ágnes

Egyébként maga az étel nagyon ízlett, azóta többször is elkészítettem. Köretnek én vajas-petrezselymes bulgurt adtam (recept itt), salátának pedig korianderpestós cukkinispagettit (recept itt). De ha nincs kedvetek flancolni, párolt rizs és ubisali is tökéletes.

Joghurtos csirke „török” módra – vagy nem

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 csirkefelsőcomb
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 2 nagy pohár görög (vagy török) joghurt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 dl sherry vagy mirin vagy fehérbor
  • 1 teáskanál majoránna
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma

 
Elkészítés: A combokat kicsontozzuk, de a bőrét rajtahagyjuk, kettőbe vágjuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk a lisztben. A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben az olajjal, közepes lángon a bőrös felükkel beletesszük a csirkecombokat, kb. 5 percig pirítjuk. Mikor megfordítjuk, alájuk öntjük a bort, és ismét kb. 5 percig sütjük immár nagy lángon.

Közben elkeverjük a joghurtot a pirospaprikával és a majoránnával, kicsit megsózzuk és borsozzuk. Mikor elkészültek a combok, áttesszük egy tűzálló tálba, ráöntjük a szaftot. Elosztjuk a tetejükön a joghurtot, nem kell sajnálni, mehet bőven. 

200 fokos sütőbe toljuk kb. 10 percre, míg a joghurt kicsit megdermed rajta.

Kivéve meghintjük még egy kis pirospaprikával, vajas-petrezselymes bulgurral és salátával kínáljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.