Írd be, mit keresel:

Rusztikus szilvás pite – egyszerű francia recepttel

Nem minden francia desszert olyan kifinomult és arisztokratikus, mint azt elsőre hinnénk: mindjárt itt van a galette, az omlós tésztával készülő gyümölcsös pite. Nincs kidolgozva, szépen megformázva, rengeteg hozzávalóval és procedúrával tökéletesítve: egyszerű, rusztikus, mégis ellenállhatatlanul finom.

Cookta - 2023.08.23.
Rusztikus szilvás pite – egyszerű francia recepttel

Egy jó kis omlós tészta igazi vajjal, sok gyümölcs, egy csipetnyi fűszer – más nem is kell a tökéletes nyári desszerthez. A tészta könnyen összeállítható, de egy kis pihentetést igényel, viszont ezalatt előkészíthetjük a tölteléket. Ahhoz, hogy a gyümölcs ne áztassa el a tésztát, érdemes megszórni egy kevés kekszmorzsával vagy zabpehellyel, ha még finomabbat szeretnénk, akkor darált csonthéjassal, ami felszívja a sülő gyümölcs szaftját.

A rusztikus gyümölcsös pite tölteléke szinte bármi lehet, ami nem túl leveses, és nem áztatja el nagyon a tésztát. Mivel a piacokon megjelent a szilva, és ez sütve nemcsak finom, hanem mutatós is, most ez került a galette-be, egy kis gyömbérrel fűszerezve, de természetesen más gyümölccsel is elkészíthetjük ezt a remek süteményt.

Rusztikus szilvás pite

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 12 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 40 dkg szilva
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 4 evőkanál darált mandula

Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukrot és a tejfölt hozzáadva gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órára.

Közben a szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, tálba tesszük, meghintjük a cukorral és az őrölt gyömbérrel, összeforgatjuk.

A pihentetett tésztát egy sütőpapíron kinyújtjuk egy nagyobb körré, a közepét megszórjuk a a darált mandulával, kirakosgatjuk a fűszeres szilvával úgy, hogy maradjon nagyobb pereme, a szabadon maradt széleket körben ráhajtjuk a töltelékre. A sütőpapír segítségével átemeljük egy tepsire.

180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a tészta. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd langyosan vagy teljesen kihűlve szeleteljük és tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.