A japánok egyik legkedveltebb fogása a misoleves, a rizs mellett ez kerül asztalra reggel, délben és este. Nagyon egyszerű és gyors, tápláló és alakbarát, egyszerű és gazdag – algával, gombával, tojással, tésztával, tengeri kincsekkel is fel lehet turbózni.
Szeretjük az egzotikus konyhákat, egy finom fogás kóstolása után gyakran elcsábulunk, és jól bevásárolunk mindenféle különlegesebb alapanyagokból, majd egy próba után valahogy hátrébb kerülnek ezek a hozzávalók a hűtőben, hónapok múlva pedig rácsodálkozunk: jé… ilyet is vettünk? Mihez is? No, ez a miso leves alapanyagaival nem fordulhat elő.
Mégpedig azért nem, mert nagyon gyors, egészséges, 5 perc alatt összedobható belőle egy tápláló fogás – akár előételnek, akár egytálételnek –, attól függően, mit rakunk bele. De az tény, hogy némi felkészülés kell hozzá, utána viszont bármikor elkészíthetjük a mikrobiotikus, mindenmentes étrendbe is illő csodalevest, a misót. Az alap az algalap és a misopaszta, ezt egy kis tofuval és némi hagymával, pár egyszerű kiegészítővel könnyedén gazdagíthatjuk.
Tudtad?
A miso egy szójababból, rizzsel, árpával vagy búzával és sóval erjesztett krém, tele van B-vitaminokkal, esszenciális aminosavakban és fehérjében gazdag szuperegészséges alapanyag.
Mire lesz szükségünk?
Ami még kerülhet bele:
Hogyan készül?
Nagyon egyszerűen. 1 liter vizet felforralunk, közben a wakame algalapot szárazon falatnyi darabokra vágjuk, tálba tesszük, felöntjük meleg vízzel, és 4–5 percig áztatjuk.
2–3 újhagymát vagy fél pórét vékonyan felszeletelünk, a vízbe dobjuk, 10 dkg tofut felkockázunk, ezt is a lébe dobjuk. Az algalapot – és ízlés szerint a répát és a beáztatott, majd felcsíkozott vagy friss gombát is hozzáadjuk –, pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és a kevés vízzel elkevert misopasztát is hozzákeverjük.
Ízlés és étvágy szerint forrázott üvegtésztára merjük a levest, főtt tojással, garnélával vagy csirkemellel gazdagítjuk.