Írd be, mit keresel:

Varázsleves villámgyorsan és egészségesen: ez a miso

A japánok egyik legkedveltebb fogása a misoleves, a rizs mellett ez kerül asztalra reggel, délben és este. Nagyon egyszerű és gyors, tápláló és alakbarát, egyszerű és gazdag – algával, gombával, tojással, tésztával, tengeri kincsekkel is fel lehet turbózni.

Cookta - 2017.08.23.
Varázsleves villámgyorsan és egészségesen: ez a miso

Szeretjük az egzotikus konyhákat, egy finom fogás kóstolása után gyakran elcsábulunk, és jól bevásárolunk mindenféle különlegesebb alapanyagokból, majd egy próba után valahogy hátrébb kerülnek ezek a hozzávalók a hűtőben, hónapok múlva pedig rácsodálkozunk: jé… ilyet is vettünk? Mihez is? No, ez a miso leves alapanyagaival nem fordulhat elő.

Mégpedig azért nem, mert nagyon gyors, egészséges, 5 perc alatt összedobható belőle egy tápláló fogás – akár előételnek, akár egytálételnek –, attól függően, mit rakunk bele. De az tény, hogy némi felkészülés kell hozzá, utána viszont bármikor elkészíthetjük a mikrobiotikus, mindenmentes étrendbe is illő csodalevest, a misót. Az alap az algalap és a misopaszta, ezt egy kis tofuval és némi hagymával, pár egyszerű kiegészítővel könnyedén gazdagíthatjuk.

Tudtad?

A miso egy szójababból, rizzsel, árpával vagy búzával és sóval erjesztett krém, tele van B-vitaminokkal, esszenciális aminosavakban és fehérjében gazdag szuperegészséges alapanyag.

Mire lesz szükségünk?

  • misopaszta
  • wakame algalap
  • tofu – natúr vagy füstölt
  • újhagyma vagy póréhagyma

Ami még kerülhet bele:

  • sárgarépa vékony csíkokra vágva
  • bármilyen apróra vágott zöldség
  • főtt tojás
  • snidling, petrezselyem
  • főtt garnéla vagy csirkemell
  • gomba – szárított shiitake vagy csiperke, bármilyen más gomba
  • rizstészta vagy üvegtészta

Hogyan készül?

Nagyon egyszerűen. 1 liter vizet felforralunk, közben a wakame algalapot szárazon falatnyi darabokra vágjuk, tálba tesszük, felöntjük meleg vízzel, és 4–5 percig áztatjuk.

2–3 újhagymát vagy fél pórét vékonyan felszeletelünk, a vízbe dobjuk, 10 dkg tofut felkockázunk, ezt is a lébe dobjuk. Az algalapot – és ízlés szerint a répát és a beáztatott, majd felcsíkozott vagy friss gombát is hozzáadjuk –, pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és a kevés vízzel elkevert misopasztát is hozzákeverjük. 

Ízlés és étvágy szerint forrázott üvegtésztára merjük a levest, főtt tojással, garnélával vagy csirkemellel gazdagítjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.