A lédús, illatos, szabadföldi paradicsom nemcsak nekünk, de a görögöknek is nyári kedvencük. És míg mi inkább a sült paprikás, szalonnás rántottát favorizáljuk, addig ők feltalálják a paradicsomos rántottát. Próbáljátok ki, mert isteni!
Nálunk egy kis zsiradékon fonnyasztott hagyma és paprika az alapja a kiadós, nyári tojásos reggelinek, a görögök viszont a paradicsomot választják – nem beszélünk le senkit a paprikás változatról, mert az is isteni, de a görögöset is érdemes kipróbálni. Csakis szabadföldi paradicsommal, amiben a nyár minden aromája benne van. Egész más, nagyon finom – és mindehhez őrülten egyszerű, kenyérre halmozva akár gyors vacsorának, vendégvárónak is ideális.
A görögök amúgy nagyon lazán kezelik a paradicsomot: lereszelik. Senki más nem tesz ilyet, de zseniális trükk, és érdemes is ellesni: az így készült krétai szendvics is fantasztikusan egyszerű és finom, de az sem utolsó fortély, hogy így a héj nagy részétől is megszabadulhatunk. Az elkészítés menete a lenti videóban jól követhető, a részletes recept alatt.
Görög rántotta
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Egy serpenyőben 3 evőkanál olajjal megdinszteljük, hozzáadjuk a cukrot és a balzsamecetet, kevergetve kicsit karamellizáljuk.
Közben a paradicsomokat nagyobb lukú sajtreszelőn lereszeljük, az egyben maradt héját eldobjuk a végén, a pépes húst a hagymához adjuk. Fűszerezzük az őrölt köménnyel, a pirospaprikával és a kakukkfűvel, és kevergetve pároljuk 6–8 percig, amíg a paradicsom leve elpárolog. Só nem szükséges, mert a feta elég sóssá teszi majd.
A tojásokat egy tálba felütjük, borssal és egy kis kakukkfűvel ízesítjük, villával kicsit felverjük, majd a paradicsomos alaphoz adjuk, kevergetve megsütjük. A tűzről levéve ráreszeljük a fetasajtot, frissen őrölt borssal ízesítjük, elkeverjük, és pirítóssal – vagy erre halmozva – ízlés szerint rukkolával vagy más salátával, friss paradicsommal tálaljuk.