Írd be, mit keresel:

Clean eating – trendi hóbort vagy követendő életmód?

A clean eating, vagyis tiszta táplálkozás egyre népszerűbb szerte a világban. Nem igazán diéta, inkább életforma vagy életmód, hiszen nemcsak az étkezésről szól. Érdemes egy kicsit megismerkedni vele.

Cookta - 2017.08.28.
Clean eating – trendi hóbort vagy követendő életmód?

Tökéletesen eltalált név a clean eating, mert mindent magában foglal. Nyilván nem arról van szó, hogy az ember  alapból nem tisztán táplálkozna szíve szerint, de nagyon sok esetben „szennyezett” ételeket fogyasztunk. Sok késztermékről nem is sejtjük, mennyi ízfokozó, állagjavító, színezék és mesterséges aroma, tartósító és miegymás kerül bele. 

A clean eating lényege:

  • minél természetesebb formájában fogyasszuk az ételeinket,
  • lehetőleg helyi és csomagolásmentes legyen, vagyis ökológiai szempontból is rendben legyen,
  • IGAZI alapanyagokat használjunk, lehetőleg organikus, bio- vagy őstermelőtől vásárolt zöldségeket, a húst hentestől, a kenyeret péktől szerezzük be,
  • a cukor elhagyása – helyette méz, juharszirup vagy más TERMÉSZETES édesítők használata,
  • minél több zöldség kerüljön a tányérra – ezek rostokban, vitaminokban, antioxidánsban gazdagok, kalóriaszegényebbek, mint a hús és a gabonafélék,
  • otthon főzés – a készételeknél és az éttermi kosztnál sem tudjuk, mi kerül az ételbe, ezért a házi, magunk által készített ételek a legmegbízhatóbbak,
  • élvezet – a clean eating nem a lemondásról, hanem a tudatosságról szól, arról, hogy a minőséget, az igazit, a természeteset választjuk és készítjük el magunknak és szereteinknek, ízletesen, ízekben gazdagon.

A clean eating valójában egy nagyon racionális és követendő, egészséges életmód, amit nem biztos, hogy mindig 100%-ban be lehet tartani, de törekedni érdemes rá. Az viszont tény, hogy a divatos nevű irányzatot sok márka és cég meglovagolja és kihasználja, és emelt áron nem feltétlenül clean dolgokat próbálnak ránk sózni. Ne dőljünk be: olvassuk el az összetevőket és a származási helyet – és mérlegeljünk.

Akinek vonzó ez az életforma, azt ne felejtse el: nem a lemondásról szól, nem szabad semmiben sem a végletekig menni és szélsőségesnek lenni. Ami nem terem meg nálunk, de egészséges, abból nyugodtan fogyaszthatunk, nem kell semmit indokolatlanul kiiktatnunk az étrendünkből, ami természetes és a szervezetünk kívánja!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.