Írd be, mit keresel:

Csokis kuglóf puhán és könnyeden – egy szokatlan alapanyaggal

A kuglófforma a legegyszerűbb kevert tésztából is elegáns és ünnepi desszertet varázsol, a koronára emlékeztető koszorú ugyanakkor házias és nagymamás, békebeli süteményt idéz. Ez a csokis változat különösen puha és szaftos, egyszerű és kiadós, benne egy szokatlan alapanyaggal: főtt krumplival.

Cookta - 2023.08.28.
Csokis kuglóf puhán és könnyeden – egy szokatlan alapanyaggal

Senki ne rettenjen meg: a krumpli teljesen eltűnik a tésztában, íze nem érződik, nem is igen van neki magában, de nagyon jó állagot ad a süteménynek, nem mellesleg tojást és vajat spórolhatunk ki így a tésztából. Puha, szaftos lesz tőle, és tökéletesen átveszi a kakaó és a vanília aromáit.

Süthető sima tepsiben vagy tortaformában is, meg is tölthető egy kis dzsemmel, de akkor hosszabb sütési idővel kell számolnunk. A kuglófformának nagy előnye a mutatósság mellett, hogy a középső luknak köszönhetően a tészta könnyebben át tud sülni, de mindenképpen ellenőrizzük tűpróbával, hogy kellően átsült-e.

A krumplinak – és a vajnak – köszönhetően a tészta önmagában is nagyon finom, még finomabb egy kis csokiöntettel, de ízlés szerint mázat is készíthetünk rá, vagy kínálhatjuk lekvárral, gyümölcsraguval is.

Csokis kuglóf krumplival

Hozzávalók:

  • 15 dkg lágy vaj
  • 25 dkg főtt krumpli
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 2 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 púpos evőkanál kakaópor
  • csipet só

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl tej

Elkészítés: A főtt krumplit áttörjük, ha frissen főztük, akkor teljesen kihűtjük.

A lágy vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, jó habosra kikeverjük, majd a tojásokat is hozzáadjuk, simára keverjük. A lisztet, a keményítőt, a sütőport, a kakaót és egy csipet sót összekeverünk, és a tejjel felváltva a tojásos vajhoz adjuk, ha már simára kevertük, a tört krumplival még egy kicsit tovább keverjük.

Kikent, lisztezett kuglófformába öntjük, 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.

A mázhoz a csokoládét összetördeljük, és a tejjel gőz fölött megolvasztjuk, majd a kihűlt kuglóf tetejére locsoljuk, szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.