Hiába próbálok minél különlegesebb ételt készíteni hétvégén, van, aki erre nem vevő. Ők a gyerekeim, akik, ha kicsit is eltérek az átlagostól, már nem hajlandóak megenni az ebédet.
Viszont van pár nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, amit bármikor bevethetek, még csak nagyon meg se kell erőltetnem magam, tuti a siker. A zöldborsó és a csirkecomb mindig bevethető, és szerintem nem csak nálunk…
Jöjjön a zöldborsós húsleves és a rántott pipicomb zöldborsópürével – ha ezeket készíted, a legfinnyásabb gyerek sem marad éhen.
Zöldborsós húsleves
Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerek részére:
Elkészítés: A combokat felteszem 1,5 l vízben főni. Mikor felforrt, beleteszem az egész hagymát, a paprikát, a paradicsomot, és kicsire veszem a lángot. Leszedem az összes képződő habot. Hozzáadom a petrezselymet, borsot, fokhagymát, megsózom. Fedő alatt alacsony lángon hagyom főni, kb. 2 óráig elfeledkezhetünk róla.
Ekkor kiszedem belőle a zöldségeket, ha elfőtt a víz, pótolom. A húst kiszedem, darabokra tépkedem (persze ha már kicsit langyosra hűlt).
Nagyon apró lyukú szűrőn átszűröm a levest egy másik lábasba, leszedek a tetejéről annyi zsírt, amennyit csak tudok. Visszateszem a tűzre, felforralom ismét, beleszórom a borsót meg a húst, a tésztát is beleteszem. Ennek kell még 10 perc, majd megkóstolom, ha kell, még egy kicsit sózom.
Rántott csirkecomb zöldborsópürével
Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerek részére:
Elkészítés: A csirkecombokat a csont mentén bevágjuk, szétnyitjuk, sózzuk, borsozzuk, 5 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Utána szokásos módon bepanírozzuk.
Egy széles serpenyőben 1 cm-nyi olajat hevítünk, majd beletesszük a combokat. Rögtön utána mérsékeljük a lángot, időnként megforgatva minden oldalukat aranybarnára sütjük. Akkor van rendesen megsülve, ha kést beleszúrva nem bugyog fel piros lé belőle.
A borsópüréhez egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót. 5 percig alacsony lángon pároljuk, míg kicsit beráncosodik. Egy turmixgépbe tesszük a tejszínt, a petrezselymet, a lereszelt sajtot, megborsozzuk, teszünk bele egy csipet szerecsendiót és mokkáskanálnyi sót. Erre ráöntjük a borsót, és alaposan összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk.