Írd be, mit keresel:

Zöldbab salátának – alakbarát finom fogás 15 perc alatt

Most van szezonja a zöldbabnak és a ceruzababnak, ennek a nagyon egészséges és alakbarát zöldségnek, amit nálunk szinte mindig levesnek vagy főzeléknek készítenek. Pedig ennél sokkal több van benne, érdemes köretnek, salátának is készíteni!

Cookta - 2017.08.29.
Zöldbab salátának – alakbarát finom fogás 15 perc alatt

A babfélékről kevéssé ismert, de őket is egy bizonyos Kolumbusz nevű embernek köszönhetjük, ugyanis Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényről van szó, rengeteg fajtája létezik. Európába, pontosabban Spanyolországba 1493-ban érkezett a felfedező hajóján; szaporaságának, könnyű termeszthetőségének és sokoldalú felhasználásának köszönhetően gyorsan elterjedt az egész kontinensen – sőt azon is túlra. A nemesítéseknek köszönhetően rengeteg fajtája létezik – a különféle színű és méretű szemes, szárazbaboktól egészen a zsenge vaj- és ceruzababig.

Nálunk inkább a lágyabb, sárga vajbab az elterjedtebb, míg Európa más országaiban a harsányzöld ceruzabab, ami roppanósabb. A zöldbab kimondottan alakbarát – 100 g = 30 kcal –, A-, C-, D- és B-vitaminban gazdag, kalcium-, magnézium- és vas-, sőt rosttartalma is jelentős, ráadásul pár perc alat roppanósra főzhető vagy párolható egy kis vajon, gyors és egészséges köretnek vagy salátának is ideális.

A piacokon most frissen kapható, érdemes kihasználni a szezont, de a boltok fagyasztópultjaiban is mindig megtalálható a nagyon zöld és egészséges paszuly – ahogy Erdélyben nevezik –, amihez most egy egyszerű, de nagyszerű salátareceptet hoztunk.

Paradicsomos zöldbabsaláta

Hozzávalók:

  • 35 dkg zöldbab
  • 4 paradicsom
  • 1 golyó mozzarella
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál pesto
  • só, bors

Elkészítés: A zöldbabok végeit levágjuk, húsukat 2-3 centis darabokra vágjuk, ha fagyasztottat használunk, azt fagyosan, kiengedés nélkül használjuk. Egy serpenyőbe öntjük az olajat, rádobjuk a babot, összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát, és fél deci vizet aláöntve, fedő alatt 10 percig pároljuk.

Közben a paradicsomot megmossuk, felkockázzuk, tálba tesszük, a mozzarellát apróra tépkedjük vagy vágjuk, a paradicsomhoz adjuk a pestóval együtt, majd a párolt zöldbabot is hozzáadva összeforgatjuk.

Azonnal fogyasztható, de akár le is hűthetjük, köretként vagy önmagában is fogyasztható, gazdagítható főtt tojással, tonhalkonzervvel, főtt krumplival vagy párolt rizzsel – minden módon nagyon finom!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.