A zamatos, lédús, érett őszibarackkal lehetetlen betelni – szerencsére egészséges is, így érdemes belőle nemcsak sokat enni, de akár inni is, amíg a szezon tart. Az ivást turmix vagy leves formájában ejthetjük meg, ami pikk-pakk elkészíthető, és valami elképesztően finom.
A főzés nélküli, hűsítő, nyári levesek egyik legfinomabbja ez a gyömbérrel, citrommal, vaníliával ízesített leves, amit akár turmixként is kortyolhatunk, de melegebb napokon a levest is pótolhatja. Ha jó érett és édes barackból készül, akkor alig kell bele némi édesítő, ami lehet egészségesebb természetes cukorpótló vagy méz, de akár vaníliás cukor is.
Akár turmixnak, akár levesnek szánjuk, mindenképpen érdemes egy kicsit a hűtőben pihentetni, hogy az ízek összeérjenek. Ha pedig krémesítőnek kókuszkrémet teszünk bele, több napig is eltartható a hűtőben – tejszínnel készítve érdemes pár órán belül elfogyasztani.
Gyömbéres őszibarackleves vagy -turmix
Hozzávalók:
Elkészítés: A gyümölcsöket félbevágjuk, kimagozzuk, a bőrüket lehúzzuk, majd egy turmixgépbe aprítjuk. Hozzáreszeljük a gyömbért, majd az összes többi alapanyagot is hozzátesszük, és krémesre, simára turmixoljuk. Megkóstoljuk, ízlés szerint citrommal vagy mézzel még hangolhatunk rajta.
Jól behűtve tálaljuk – turmixnak csak magában, levesként pedig gazdagíthatjuk cikkekre vagy kockákra vágott barackkal.