Írd be, mit keresel:

Spóroljunk okos mosogatással – pénzt, időt és energiát

Mosogatni mindenki tud, legyinthetnénk, hiszen sok háztartásban a kamaszodó gyerekeket is befogják ehhez a nem éppen közkedvelt házimunkához. Ez részben igaz is, de némi praktikával gyorsabban és környezettudatosabban, nem mellesleg spórolósabban is elmosogathatunk.

Cookta - 2017.08.30.
Spóroljunk okos mosogatással – pénzt, időt és energiát

Bár egyre több háztartásban van mosogatógép, ami energiatakarékosan és a kézi mosogatáshoz képest jóval kevesebb víz felhasználásával tisztítja meg edényeinket, de még így is gyakran kézzel kell elmosni ezt-azt. Az szerintünk mindenki számára evidencia, hogy érdemes minél gyorsabban elöblíteni a munka folyamán használt konyhai eszközöket, és nem felhalmozni a mosogatóban a cuccokat – így sok időt, kemikáliát és vizet is spórolhatunk, nem szárad bele az étel, és nem kell majd percekig súrolni az edényeket, vágódeszkát forró víz alatt. De van még néhány praktika, amire érdemes odafigyelni!

Mosogatószer hígítása

A mosogatószerek általában túl sűrűek, lassan jönnek ki a flakonból, kinyomásuk alatt csomó feleslegesen elfolyatott meleg vízzel számíthatunk. Érdemes egy nagyobb flakonnal venni, ez általában gazdaságosabb is, majd ezt vízzel duplájára hígítva átönteni egy másik flakonba – így vizet és mosószert is spórolhatunk.

Öblítés, mosás, öblítés

A használt tányért és evőeszközöket érdemes rögtön leöblíteni, amint a mosogatóba kerültek. Ezután mosogatásnál víz nélkül, benedvesített és mosószeres szivaccsal áttörölni alaposan, majd csak ezután megnyitni a csapot, és az összes cuccot átöblíteni, majd a szárítóra tenni.

Perlátor

A perlátor nem más, mint egy nagyon ügyes és ötletes csapbetét, ami a vizet permetszerűvé alakítja, és csodálatos módon a mosogatásnál – de akár fürdésnél is – 70–85% víz takarítható meg vele. Filléres kütyü, és a legtöbb egyszerűen a csapra szerelhető.

Tiszta szivacs

Ne legyenek illúzióink: a szivacs könnyen bacitanyává válik, akármilyen gondosan kiöblítjük, maradnak benne ételdarabkák. Egyrészt érdemes mindig kiszáradni hagyni, illetve rendszeresen cserélni – csakhogy ez nem túl környezetbarát. Ha viszont kókuszrostból készülő szivacsot választunk, az már önmagában is jó választás, ráadásul ezt kéthetente akár ki is forralhatjuk, így garantáltan steril lesz újra. Az ára pedig megegyezik a rendes szivacséval, érdemes tehát ezt választani.

Makacs szennyeződés

Vannak ételek, amelyek előszeretettel jól lesülnek, beleragadnak a tepsibe. Természetesen ezt sok esetben megelőzhetjük sütőpapír használatával, de mondjuk egy jó kis rakott krumplinál vagy tepsis sült húsnál ez nyilván nem játszik. Az ilyen esetekben sós vagy ecetes, esetleg mosószeres forró vízzel való áztatás segít, fellazulnak a letapadások, és néhány óra múlva sokkal gyorsabban és hatékonyabban elmoshatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.