Írd be, mit keresel:

Jobb mint a ketchup: sült paradicsomszósz egyszerűen

A paradicsom eltevése sokak szerint macerás dolog, de ez nem feltétlenül igaz. Ha sütőben megsütjük némi fűszer társaságában, majd pürésítjük, istenien finom, aromás szószt kapunk, amit olaszosan is használhatunk, de kis cukorral vagy mézzel ketchuposra is hangolhatunk.

Cookta - 2017.09.03.
Jobb mint a ketchup: sült paradicsomszósz egyszerűen

A piacon kelletik magukat az illatos, zamatos paradicsomok, és most igen jó áron beszerezhetőek. Akik szeretnének a kamrapolcra egy kis saját paradicsomszószt, a sült változatot mindenképpen próbálják ki, mert nagyon egyszerű, változatosan felhasználható, és sokkal, de sokkal aromásabb, mint a főtt változatok.

Ízlés szerint fűszerezhető – készíthetjük semlegesebbre vagy karakteresebbre, kicsit csípősre vagy édeskésre, variálhatjuk zöldfűszerekkel is, attól függően, milyen ízvilágot kedvelünk mi vagy a családunk. Kísérletezni és kóstolni érdemes, akár többféle verzióban!

Sült paradicsomszósz

Hozzávalók:

  • 3 kg közepes méretű, édes paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • 1/2 dl balzsamecet
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom (opcionális)
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű (opcionális)
  • kevés cukor vagy méz (opcionális)
  • só, bors

Elkészítés: A paradicsomokat megmossuk, a csumájuknál kereszt alakban bevágjuk, és egy nagyobb tepsibe rakjuk. A lilahagymát meghámozzuk, 8 cikkbe vágjuk, a paradicsomok közé rakjuk a héjas, gerezdjeire szedett fokhagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 1 dl olívaolajjal és 1/2 dl balzsamecettel, és 180 fokos sütőbe toljuk. Légkeverés mellett 1 órát sütjük.

Ha a paradicsomok kicsit hűltek, akkor a bőrüket lehúzzuk, majd egy lábasba tesszük. A fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk a héjukból, és a hagymával, valamint a szafttal együtt a tepsi tartalmát a paradicsomhoz öntjük, és botmixerrel pépesítjük.

Tűzre tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomot és a kakukkfüvet ha olaszos szószt szeretnénk, kevés cukrot vag mézet pedig a ketchupos változathoz, és 10 percig kevergetve főzzük.

A paradicsomszószt kisebb üvegekbe osztjuk, a tetejükre öntjük a maradék olívaolajat – ez fogja tartósítani. Lezárjuk, és mehetnek is a kamrapolcra!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.