Írd be, mit keresel:

Édes bűnbeesés: fordított banános torta karamellel és csokival

Krémesre sült banán, lágy karamell, mindez egy könnyű és puha csokis kevert tésztával kombinálva – maga az álom! Egy csajos görbe délutánra, de akár ünnepibb alkalomra is tökéletes, egyszerű és ellenállhatatlanul finom sütemény, ami akár tortának is beillik.

Cookta - 2023.09.06.
Édes bűnbeesés: fordított banános torta karamellel és csokival

A banán és a karamell mesés párost alkotnak, főleg akkor, ha a karamell egy csipet sóval van ellenpontozva. A legegyszerűbb karamellizált sült banán egy gombóc vaníliafagyival tálalva is maga a mennyország, de ha mindezt még egy kis fűszeres, mézzel és gyömbérrel, csokidarabokkal gazdagított tésztával együtt képzeljük el, arról már tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A sütemény különlegessége, hogy fordítva sül, vagyis a teteje van a tepsiben alul: a tészta alatt így a banán a karamellben selymesen krémesre sül, a kiborítás után pedig nagyon is mutatós tortácskát kapunk.

Arra nagyon érdemes figyelni, hogy csak hibátlanul záródó kapcsos tortaformában kíséreljük meg a sütést, mert a karamell és a vaj könnyen kifolyhat, ha egy pici hézag is van, és akkor a sűrű füst, a sütő aljára odakötő szenes cukor, majd a sütő sikálása némileg ronthat az élvezeti értéken… Ezt elkerülendő, a tortaforma alját duplán be is bugyolálhatjuk alufóliába, majd tepsibe téve tolhatjuk be a sütőbe, így többszörösen bebiztosítva, hogy kiillanjon a ragacsos lé a nem kívánt helyre, de akár sütőpapírral is kibélelhetjük a formát. A kapcsos edényt viszont mindenképpen ajánljuk, mert ebből egyszerűen és szépen kiszabadítható ez a szuper finomság.

Fordított banános torta karamellel és csokival

Hozzávalók:

  • 12 dkg lágy vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg méz
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg étcsokoládé felaprítva
  • csipet só

Valamint:

  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 3-4 banán
  • csipet só

Elkészítés: A lágy vajat és a cukrot egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel jó habosra verjük, majd hozzáöntjük a tejet, a tojásokat és a mézet, és ezekkel is simára keverjük.

Egy másik tálban a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét is, az egészet a tejes-tojásos keverékhez adjuk, és alaposan összeforgatjuk.

Egy 25 centis kapcsos tortaformát alaposan kikenünk vajjal, az aljára bőségesen jusson a zsiradékból. A banánokat meghámozzuk, felkarikázzuk.

A karamellhez egy serpenyőbe öntünk 10 dkg cukrot és egy csipet sót, és közepes hőfokon megolvasztjuk, amint karamellizálódni kezd, hozzáadunk 6 dkg vajat, és addig kevergetjük, míg felolvad, és teljesen homogén szószt alkot a karamellel. Ezután a kivajazott formába öntjük, egyenletesen kirakjuk a banánkarikákkal, és óvatosan ráöntjük a tésztát.

160 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, majd egy nagy tányért borítunk a tetejére, és határozott mozdulattal megfordítjuk, leemeljük róla a kapcsos tortaforma peremét, majd a talpát is.

Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.