Írd be, mit keresel:

Csirkés gyros szaftosan és villámgyorsan

A gyros életmentő, gyors fogás, nemcsak akkor, ha török-görög étkezdében vásároljuk szendvics formában, de akkor is, ha otthon készítjük. Így ráadásul akár alakbarát és egészséges változatban is fogyaszthatjuk, sok salátával, joghurtos öntettel.

Cookta - 2023.09.09.
Csirkés gyros szaftosan és villámgyorsan

A házi serpenyős gyros minden előkészülettel és sütéssel együtt is 10 perc alatt megvan – lehet, hogy ez elsőre hihetetlennek hangzik, pedig a húsnak elég 3-4 perc sütés jó forró serpenyőben, sőt több tilos is, mert a hús kiszárad, és a pác elkészítése sem több, mint 2-3 perc. Persze nem árt, ha pár órát vagy akár 1-2 napot pácoljuk a húst, de frissen is finom és omlós lesz.

A csirkés gyroshoz legjobb a filézett, bőr nélküli comb falatnyi darabokra vágva, ez lesz a legszaftosabb, a csirkemell könnyen kiszárad, ezért nagyon figyeljünk, hogy igazán forró serpenyőbe tegyük a húst, egyszerre ne túl sokat, hogy kényelmesen tudjanak sülni. Ha a húsok összeérnek, akkor inkább főnek, párolódnak, könnyebben kiszáradnak. Inkább két részletben süssük meg, így is gyorsan megvan, és a húsok kényelmesen tudnak sülni-pirulni – és finom szaftosak maradnak.

Gyros szaftosan és villámgyorsan

Hozzávalók:

  • 60 dkg filézett, bőr nélküli csirkecomb vagy csirkemellfilé
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 csipet csilipehely
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • fél dl olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A húst falatnyi darabokra felkockázzuk. A koriandert, a zúzott fokhagymát, a citrom reszelt héját, a pirospaprikát, a csilit és a kakukkfüvet egy mozsárban vagy egy késes robotgépben finomra összezúzzuk, hozzáöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, és alaposan elkeverjük. A csirkét a fűszeres páccal alaposan összeforgatjuk. Süthető azonnal is, de még omlósabb és finomabb, ha pár órát vagy akár egy éjszakát pácolódik.

Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, amikor már jó forró, akkor belerakjuk a hús felét, és minden oldalán megpirítjuk 3-4 perc alatt, amíg szép aranyszínű lesz, csipesszel időnként forgassuk át, villát ne szúrjunk a húsba, mert elveszti a belső levét, és így a szaftosságát is. Meglocsoljuk 1 evőkanálnyi citromlével, átforgatjuk, majd egy tányérra kiöntjük. A serpenyőt knyhai papírtörlővel kitöröljük, és a maradék húst ugyanígy megsütjük.

Ízlés szerint salátával, pitával, tzatzikivel vagy fűszeres joghurttal tálaljuk, a paradicsom és a lilahagyma is nagyon jól passzol hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.