Általunk is gyakran használt alapanyagokból készül a marokkói pastilla, ám olyan összeállításban, ami elsőre szokatlannak tűnhet, de csak az első falatig: mennyeien fűszeres, egyszerre sós és édes, krémes és roppanós, fahéjas illatú, mégis húsos fogás.
A pastilla, pastela vagy bastilla néven is ismert csirkehúsos rétest készítik egyszemélyes kis táskáknak összehajtogatva, de ünnepi fogásnak inkább egy nagy pitének sütik, amit szeletelve tálalnak. Kulcsa a fahéj és a pirított, édes mandula, ami elsőre furcsa párosításnak tűnhet az omlós csirkecombhoz, valójában nagyon finom ízharmóniát alkotnak. Eredetileg galambhúsból készül, de mivel ez megosztó és nehezen beszerezhető, csirkével is tökéletesen működik. A helyiek többnyire a kisült rakott rétest még egy kis porcukorral! és fahéjjal meghintve tálalják – ezt akár el is hagyhatjuk, de a töltelékből ezeket nem érdemes kispórolni.
Ha viszont az autentikus tálalást választjuk, ne essünk túlzásba, épp csak egy fátyolnyi porcukor kerüljen a tetejére, mivel a fahéj is édes hatású. A porhanyósra párolódott csirkehússal és a tojással krémesített fűszeres-hagymás töltelékkel tökéletes lesz az ízharmónia.
Fűszeres csirkés pastilla
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkecombokat lebőrözzük, félbevágjuk, a hagymát meghámozzuk és legyaluljuk vagy nagyon vékonyan felszeleteljük, a petrezselymet és a koriandert finomra vágjuk. 5 dkg vajat, a csirkét, a hagymát és a petrezselymet egy edénybe tesszük, elkezdjük melegíteni. Amikor a vaj felolvadt, összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a fahéjjal, a kurkumával és a gyömbérrel, és lefedve közepes tűzön kb. 30 percig pároljuk. A csirke és a hagyma enged elég levet, nem kell hozzá vizet önteni, de azért figyeljünk rá.
A csirkedarabokat kiszedjük a szaftból, és kicsit hűlni hagyjuk, majd a húst lefejtjük a csontokról, és szálasra szétbontjuk.
A tojásokat egy tálkába felütjük, villával kicsit felverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a hagymás szafthoz adjuk, krémesre keverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
A mandulát egy száraz serpenyőben kevergetve megpirítjuk, majd egy késes robotgépben összeaprítjuk – maradhatnak benne nagyobb darabok is, majd összekeverjük 1 evőkanál porcukorral.
A maradék 5 dkg vajat felolvasztjuk, és neki is állhatunk a fűszeres pite összeállításának: egy piteformát vagy kapcsos tortaformát kikenünk az olvasztott vajjal, majd kibéleljük réteslappal, lekenjük vajjal, majd egy réteg hús következik, megint vajas réteslap, majd a tojásos töltelék, ezt is befedjük réteslappal, vajazzuk, erre jön a mandula – a rétegezést addig folytatjuk, amíg az alapanyagok tartanak.
A pite tetejét lekenjük a maradék vajjal, és 180 fokos sütőbe tesszük, kb. 30 perc alatt megsütjük légkeverés mellett, amíg szép aranyszínű nem lesz.
Azon melegében tálaljuk, szeletelve tányérokra szedjük. Köretet nem igazán igényel, de salátát, párolt rizst kínálhatunk mellé ízlés szerint.