Írd be, mit keresel:

Egyben sült fasírt, ahogy Stefánia hercegné szerette

A fasírtfélék királynőjének számít a Stefánia-vagdalt, amit ténylegesen egy királyi szülöttnek köszönhetünk. Nagyon kiadós és mutatós, és ha kellően van fűszerezve és sütve, akkor fantasztikusan szaftos és ízletes fogást kapunk.

Cookta - 2023.09.15.
Egyben sült fasírt, ahogy Stefánia hercegné szerette

Ennek a tojással gazdagított egyben sült fasírtnak a kitalálója és névadója Stefánia királyi hercegnő, II. Lipót belga király lánya, később Rudolf koronaherceg, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörökösének a felesége, aki könnyen lehetett volna császárné, ám a történelem közbeszólt. Férje máig vitatott körülmények között 1889-ben életét vesztette, a megözvegyült 25 éves főhercegné pedig néhány évvel később beleszeretett a magyar Lónyai Elemér grófba. A királyi udvar rangon alulinak találta a grófot, így Stefánia lemondott főhercegnéi rangjáról és címéről, és megszakította a kapcsolatot a belga királyi családdal is, hogy feleségül mehessen a magyar grófhoz. A történet bája, hogy Lónyai grófot később hercegi rangra emelték, így a boldogságot és a szerelmet választó Stefánia végül ismét hercegné lett.

Stefánia ugyancsak kedvelte a országunkat és a magyar konyhát is, ő tálalta fel vendégeinek elsőként a főtt tojással töltött egyben sült fasírtot is. A mutatós húsétel frissen ugyanolyan finom, mint kihűtve, hidegtálra rendzve, ideális szinte bármilyen körettel akár ünnepi fogásnak is.

Az alábbi változatban a húst sok aprított, párolt zöldség gazdagítja, ami különösen ízletessé és szaftossá teszi a húst – érdemes így kipróbálni!

Stefánia-szelet

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús
  • 25 dkg toastkenyér
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 nyers és 5 főtt tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 húsleveskocka
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát, 2 gerezd fokhagymát, a megtisztított sárgarépát és a csumájától megszabadított kaliforniai paprikát nagyjából összevágjuk, majd egy késes robotgépben finomra aprítjuk. Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a zöldségkeveréket, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1 evőkanál kakukkfűvel, és időnként megkeverve 10-15 percig pároljuk, karamellizáljuk.

Közben a maradék 1 gerezd fokhagymát, a húsleveskockát és 3 evőkanál olajat a késes robotgépbe teszünk, és addig mixeljük, amíg a fokhagyma és a leveskocka is teljesen pépes lesz. A kenyeret felkockázzuk, ezt is a mixerbe tesszük, hozzáadunk 1 evőkanál pirospaprikát és kakukkfüvet, a finomra vágott petrezselymet, és morzsásra mixeljük.

A darált húst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a fűszeres morzsát, a párolt zöldségkeveréket, hozzáütünk 1 nyers tojást, sózzuk, borsozzuk, és 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, majd alaposan összedolgozzuk.

A húsmassza felét egy sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, hosszúkásra formázzuk, a közepébe tesszük a meghámozott főtt tojásokat, majd a maradék húsmasszát ráhalmozzuk, lenyomkodjuk, megformázzuk, hogy csinos rudat kapjunk. A tenyerünkbe egy kevés olívaolajat öntünk, és átsimítjuk a fasírtrúd felületét.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50 percig sütjük, ha nagyon pirulna, akkor alufóliát boríthatunk rá sülés közben.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.