Írd be, mit keresel:

Álomfinom sajttorta – sajt nélkül, édesburgonyából

Állagra olyan, mint egy szuperkrémes sajttorta, de valójában egy zöldség, az édesburgonya az alapja ennek az isteni, illatos sütinek, és egy általunk kevéssé ismert vidékről, Réunion – vagyis az Újraegyesítés – szigetéről származik. Mennyei, érdemes kipróbálni!

Cookta - 2023.09.18.
Álomfinom sajttorta – sajt nélkül, édesburgonyából

A viszonylag kis afrikai sziget 1638 óta tartozik a franciákhoz, mind a mai napig, és bár méretében kicsi – 50 km széles és 70 km hosszú –, gasztronómiája igenis hatott – és hat egyre jobban a kíváncsi franciákra. A trópusi szigeten a kávé, a cukornád és a vanília termesztése a fő tevékenység, ezeknek exportjából, illetve a cukornádból készülő értékes rumból tartja fent magát – nem mellesleg mesés turistaparadicsom is a Réunion sziget, ahol nem mellesleg a francia a hivatalos nyelv.

Ebbe az édesburgonyás süteménybe kávé nem, de nádcukor, rum és vanília is került, arrafelé ez az egyik legnépszerűbb sütemény – amihez persze kávét kortyolni is lehet. 🙂 A készítése egyszerű, de kicsit hosszadalmas, elsősorban a sütés-hűtés okán, de a tényleges munka nagyon kevés, a végeredmény pedig elképesztően harmonikus és ellenállhatatlanul finom!

Édesburgonya-torta karamellel

Hozzávalók:

  • 1,5 kg édesburgonya
  • 3 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 2 dl tej (vagy növényi tej)
  • 10 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj (vagy kókuszzsír)
  • 2 evőkanál rum
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál liszt (vagy étkezési keményítő)

A tetejére:

  • 10 dkg barna cukor
  • 1 dl tej (vagy növényi tej)
  • 2 evőkanál rum
  • 3-4 evőkanál aprított mogyoró

Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, átöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük vízzel, és egy csipet sót hozzáadva kb. 20 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk.

A tojásokat egy tálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a vaníliarúd kikapart magjait és 2 evőkanálnyi rumot, kézi habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is, és ezzel is simára keverjük.

A langyos főtt édesburgonyát turmixba vagy késes robotgépbe tesszük, pürésítjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat is, ezzel is összemixeljük, majd hozzáöntjük a tojásos-tejes keveréket, és ezzel is simára keverjük.

Kikent piteformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 175 fokos sütőben 45 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben 10 dkg cukrot egy száraz serpenyőben felolvasztunk, kevergetve karamellizáljuk, hozzáadjuk a tejet és a rumot. Először összeugrik, de a hő hatására, kevergetés mellett, krémes szószt kapunk, amit a kihűlt sütemény tetejére locsolunk, majd megszórjuk aprított mogyoróval.

Hűtőbe tesszük, és legalább 4-5 órát pihentetjük tálalás előtt, még jobb egy egész éjszakát, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.