Írd be, mit keresel:

Mediterrán húsos tésztatáskák – izgalmas töltelékkel

Az omlós vajas tésztába rejtett szaftos és fűszeres húsos ragu kombójának nehéz ellenállni – tökéletes partikra, piknikre, de akár főételnek salátával is, könnyedén magunkkal vihetjük munkába, irodába, de akár kirándulásra is.

Cookta - 2017.09.18.
Mediterrán húsos tésztatáskák – izgalmas töltelékkel

A házi vajas tészta gyorsan összeállítható, a hűtőben több napig eláll, és alapja lehet pitének, tésztakosárnak, de akár kisebb köröknek kiszaggatva megtölthetjük tésztatáskának is. Most egy fűszeres, mediterrán húsragu került bele, aminek különlegessége, hogy mazsola és aprított olajbogyó is került bele, valamint főtt tojás teszi még lágyabbá és kiadósabbá.

A tésztatáskák magukban is kellemesen szaftosak és fűszeresek a tölteléktől, de kínálhatunk mellé mártogatósként fűszeres joghurtot, tejfölt, vagy akár pestót, friss zöldfűszerekből kevés dióval, fokhagymával és olajjal mixelt illatos kencét is, főételként pedig egy nagy adag zöldsaláta a legjobb kísérője.

Mediterrán húsos tésztatáskák

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 teáskanál só
  • 20 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 tojás
  • kevés jeges víz

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált hús
  • 2 főtt tojás
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1 evőkanál mazsola
  • 6-8 olívabogyó
  • 20 dkg hámozott paradicsom
  • kevés olívaolaj
  • só, bors
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés: A tésztához a lisztet a sóval egy tálban összekerjük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az ecetet és a tojásokat, elkezdjük összedolgozni, majd kanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá, amennyitől a tészta összeáll. Gombóccá formázzuk, és frissen tartó fóliába csomagoljuk, a hűtőben 1 órát pihentetjük.

A töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteljük, meghintjük az oregánóval, hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve kifehéredésig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított olajbogyót, a mazsolát és a villával összenyomkodott hámozott paradicsomot, és kevergetve 5 percig főzzük, míg a leve elpárolog, majd a tűzről levéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a meghámozott, apróra vágott tojást is belekeverjük.

A pihentetett tésztát kettéosztjuk, kinyújtjuk, és kb. 12 centis köröket szaggatunk belőle. Mindegyikre 2 evőkanálnyi tölteléket teszünk, a tészta széleit lekenjük egy kis vízzel, összehajtjuk, és a széleit lenyomkodjuk. A tésztatáskákat sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, és lekenjük a villával elhabart tojással.

A tepsit 200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ízlés szerint mártogatóssal, főfogásnak salátával tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.