Írd be, mit keresel:

Őszi varázs: almás rétes illatosan, pikáns töltelékkel

A rétesfélékről szeretjük azt gondolni, hogy a mi konyhánkat dicsérik, egy igazi magyar ételről van szó, pedig ezt a finomságot is a törököknek köszönhetjük. Az viszont igaz, hogy a mi közvetítésünkkel jutott Ausztriába, és lett a Monarchia egyik legkedveltebb desszertje.

Cookta - 2023.09.18.
Őszi varázs: almás rétes illatosan, pikáns töltelékkel

Valaha a rétes kimondottan ünnepi ételnek számított, hiszen a kézzel nyújtott, hajszálvékony réteslapok ugyancsak sok munkát kívántak meg a háziasszonyoktól. A sok pepecseléssel, pihentetéssel, nyújtással, húzogatással járó réteskészítés nagy tapasztalatot, gyors és határozott kezeket követel meg, amit régen csak lakodalmak és sátoros ünnepek alkalmával vállaltak be. Tőlünk nyugatabbra pedig a rétestésztát fel is váltotta a leveles tészta: a bécsi rétes is többnyire leveles tésztával készül, a tiroli pedig minden esetben.

Szerencsére ma már akármikor süthetünk rétest, hála a készen kapható tésztáknak, legyen az papírvékony rétestészta vagy hajtogatott vajas-leveles, ízlésünk vagy a töltelék szerint eldönthetjük, melyiket használjuk épp.

Az ősz kihagyhatatlan süteménye a szaftos és illatos almás rétes, aminek a tölteléke akkor sül igazán krémesre, ha leveles tésztával készítjük, ugyanis ez a tömörebb, vajas tésztaréteg jól bezárja a tölteléket a réteskígyó belsejébe, a lédús alma így igazán szaftosra tud párolódni a tészta ölelésében.

Az alábbi receptben a klasszikus fahéj helyett vanília és gyömbér ízesíti az apróra kockázott almát, egy kevés citromhéj és mazsola teszi még finomabbá, és hogy a sülő gyümölcs szaftja ne áztassa el a tésztát, egy kis étkezési keményítőt adtunk a töltelékhez, ami felszívja, megköti a levet, és krémessé teszi a tölteléket.

Pikáns almás rétes

Hozzávalók:

  • 80 dkg alma
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 marék mazsola
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás
  • 1 marék szeletelt mandula
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, a magházukat kivájjuk, majd a gyümölcsöt apróra kockázzuk. Hozzáreszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk fél citrom levét, megszórjuk a gyömbérrel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a mazsolával, összeforgatjuk, és félretesszük.

A leveles tésztát kinyújtjuk, vagy ha előnyújtottat vettünk, akkor kiterítjük. Az almát megszórjuk az étkezési keményítővel, összeforgatjuk, és a tészta közepére halmozzuk egy csíkban. A tésztát feltekerjük, a végeit visszanyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy a tészták találkozása alulra kerüljön.

A rétest az elhabart tojással lekenjük, 200 fokos sütőbe toljuk, majd mérsékeljük a hőt 180 fokra, és légkeverés mellett 15 percet sütjük. Ekkor kivesszük, a maradék tojással még egyszer átkenjük, meghintjük a szeletelt mandulával, és még 10 percre visszatesszük.

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral meghintjük, és szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.