Írd be, mit keresel:

Elfeledett híres fogás: aszpikos tojás, Munkácsy Mihály kedvence

Vendégvárónak vagy ünnepi előételnek, egy meghitt vacsorára is mutatós az aszpikos tojás, ami eredetileg Munkácsy Mihály festőóriásnak készült először, méghozzá nem máshol, mint a Gundel étteremben. Otthon is egyszerűen elkészíthető –  könnyű, mutatós finomság.

Cookta - 2023.09.21.
Elfeledett híres fogás: aszpikos tojás, Munkácsy Mihály kedvence

A Gundel-dinasztia alapítójáról, Gundel Károlyról sok legenda kering, az viszont biztos tény, hogy nagy örömét lelte abban, hogy híres vendégei számára egyedi és különleges fogásokat kreáljon. Így született például nagy írónk, Mikszáth Kálmán számára a palócleves, illetve Munkácsy Mihály tiszteletére a kocsonyázott tojás, amely a festő egyik kedvence lett, és az étlapra is így került fel: kocsonyázott tojás Munkácsy módra.

Mivel a kocsonya megosztó, az aszpik viszont nem, a hidegkonyhai kínálatban inkább ezen az utóbbi néven szerepel. Aszpikosnak nevezünk minden olyan előételt, amelyet zselatinnal fognak össze vagy vonnak be, lehet ez egy fűszeres, áttetsző leves vagy éppen zselésített majonéz. Nagy előnyük, hogy könnyen előkészíthetők, bármikor előkaphatók, és viszonylag jól eltarthatók hűvös helyen, mert az aszpik légmentesen elzárja, vagyis konzerválja az ételt.

Az alábbi recept a Gundel-féle kocsonyázott tojás alapján hallal, de jóval egyszerűbben készül, alakbarát és mutatós fogás, amit bátran variálhatunk akár más zöldségekkel, hal helyett hússal, vagy épp csak zöldségesen…

Aszpikos tojás hallal

Hozzávalók:

  • 20 dkg sovány halfilé (fagyasztott is lehet)
  • 8 dl zöldségleves
  • 4 lap zselatin
  • 3 főtt tojás
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kisebb cikk zeller
  • 1/2 fej hagyma
  • kevés petrezselyem
  • só, bors
  • salátalevelek, citrom a tálaláshoz

Elkészítés: A sárgarépát, a zellert és a hagymát meghámozzuk, felcsíkozzuk, és a zöldséglevessel feltesszük főni. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, 4 tojást keményre főzünk, majd kihűtjük, meghámozzuk, cikkekre vágjuk.

A halat a zöldségekhez adjuk, akár fagyosan, egyben, sózzuk, borsozzuk, és forrástól 10 percig gyöngyözve főzzük, majd kiemeljük a léből. A hagymát és a zellert kidobjuk a levesből, a répát leszűrjük, félretesszük, a levet visszaöntjük a kiöblített lábasba. A zselatint kinyomkodjuk, és a forró levesbe tesszük, de a tűzről lehúzva, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik. Végül hozzáadunk 3-4 szál finomra vágott petrezselymet.

Szilikon muffinformákba – vagy kisebb üvegtálkákba – osztjuk a répát és a tojáscikkeket, rámorzsoljuk a főtt halat, majd felöntjük a zselatinos levessel, hagyjuk kihűlni, és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Tálaláskor salátaleveleket rakunk a tányérokra, ráborítjuk az aszpikos halat, meghintjük aprított petrezselyemmel, és citrommal kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.