Írd be, mit keresel:

Egzotikus rizspuding – selymes, krémes tejberizs fűszeresen

Mondják, hogy a puding próbája az evés, és ez valószínűleg igaz is, ezt a krémes és fűszeres rizspudingot viszont muszáj tesztelnie mindenkinek, aki kicsit is jóban van az izgalmas ízvilággal és a selymes pohárkrémekkel. Melegen és hidegen is lágy, szaftos, egy kis gyümölccsel a tetején csodás finomság.

Cookta - 2023.09.25.
Egzotikus rizspuding – selymes, krémes tejberizs fűszeresen

Rizspuding többféle módon készülhet, a törökök például sütőben sütik, majd hűtik, lehet pudinggal is krémesíteni a tejberizst, de ha rizottónak való gömbölyű, magas keményítőtartalmú rizst választunk, akkor igazán pudingos, szaftos állagú desszertet kapunk. Az alábbi egzotikus ízvilágú rizspudingba egy kis kókuszkrém is került, ami még selymesebbé teszi, és persze a kókuszos íz mesésen finom aromát is ad neki.

Az elkészítés nagyon egyszerű, igazából csak össze kell önteni az alapanyagokat, és lassú tűzön megfőzni, de semmiképpen ne hagyjuk magára, mert hajlamos leragadni, így pár percenként, főleg a főzési idő vége felé, amikor már sűrűsödik, érdemes megkeverni.

Az egzotikus ízvilágot a tejbe kerülő kardamom, fahéj és kókuszkrém kombinációja adja, nagyon illatossá és izgalmasan fűszeressé teszi, de egyáltalán nem tolakodóan. Aki nincs jóban a kardamommal, az készítheti klasszikusan vaníliásan is… A gyümölcsöt viszont nem érdemes a tetejéről elhagyni! Most mangó és kivi került rá, de kínálat és lehetőség, ízlés szerint más gyümölccsel is megpakolható a hidegen és melegen is tálalható rizspuding.

Egzotikus rizspuding

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizottónak való rizs – pl. Arborio
  • 3 dl víz
  • 5 dl tej
  • 4 dl kókuszkrém
  • 15 dkg cukor
  • 6 szem egész kardamom
  • 2 rúd fahéj
  • 1 mangó
  • 2 kivi

Elkészítés: A rizst egy lábasba tesszük, hozzáöntjük a vizet, a tejet és a kókusztejet. A cukrot és a kardamomot egy késes robotgépbe tesszük, és 1 percig daráljuk, így nem kell kipiszkálni a magocskákat, mozsárral bíbelődni, és minden íz a pudingba kerül. A fűszeres cukrot és a fahéjat is a rizshez adjuk, ha felforrt, akkor takarékra vesszük, és időnként megkeverve 20–25 percig főzzük, majd a tűzről levéve fedőt teszünk rá, és még 5 percet hagyjuk a saját gőzében puhulni.

A mangót és a kivit meghámozzuk, ízlés szerint feldaraboljuk.

A rizspudingot tálalhatjuk melegen, langyosan és hidegen is, kelyhekbe vagy tálkákba osztva, a gyümölccsel megpakolva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.