Írd be, mit keresel:

Frittata spenóttal és ricottával – az alakbarát olasz tojáslepény

Ha valamilyen gyors és finom ételre vágyunk, az olasz konyhában általában nem csalódunk. Rántottaváltozatuk, a frittata is ilyen, ami lehet kényelmes reggeli, kiadós ebéd vagy gyors vacsora is akár, mindenkor megállja a helyét. Most spenóttal és ricottával készült, fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény, gluténmentes étrendbe is beilleszthető.

Cookta - 2023.09.25.
Frittata spenóttal és ricottával – az alakbarát olasz tojáslepény

A frittata jellegzetessége, hogy sütőben sült, ettől nagyon könnyű, remegős, lágy lesz, tojás a fő alkotója, így biztosak lehetünk abban, hogy tartalmas és laktató. Gyakorlatilag bármilyen zöldség vagy húsféle kerülhet bele előtte kicsit átpirítva, majd a tojásos masszával nyakon öntve megy a sütőbe 10–15 percre.

Az alábbi egy vegetáriánus, alakbarát változat, sovány ricotta és spenót van benne, egy kevés paradicsom és újhagyma, no meg persze tojás. Amilyen egyszerű, olyan finom, akár fagyasztott spenótból is készülhet, akkor viszont érdemes kiengedni és jól lecsöpögtetni, mielőtt felhasználnánk, hogy el ne áztassa ezt a finom fogást.

Spenótos-ricottás frittata

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 30 dkg spenót
  • 3 szál újhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg ricotta
  • 5 evőkanál tej
  • 1 nagyobb paradicsom
  • só, bors

Elkészítés: A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk, hagyjuk lecsöpögni, majd durvára vágjuk. Az újhagymákat vékonyan felkarikázzuk, a zöldjéből egy keveset félreteszünk a tálaláshoz. A paradicsomot apróra kockázzuk.

Az olívaolajat egy sütőbe is betehető serpenyőben kicsit megdinszteljük, rádobjuk a spenótot, és hagyjuk összeesni, majd a levét elpárologni.

Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a ricottát és a tejet, sózzuk, borsozzuk, és kézi habverővel jó alaposan elkeverjük.

A spenótra szórjuk a felkockázott paradicsomot, majd egyenletesen ráöntjük a ricottás tojást, 3-4 percig sütjük, majd betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 10–12 perc alatt megsütjük – attól függően, mennyire remegősen vagy átsülten szeretjük.

A sütőből kivéve 10 percet állni hagyjuk, addig túl forró is lenne, és a félretett újhagyma zöldjével meghintve, szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.