Írd be, mit keresel:

Bíborszín őszi finomság: mennyei zselé kék szőlőből

Vannak, akik eretnekségnek tartják, ha a szőlőből nem bor készül – szerintük minden szemért kár, ami nem nemes nedűként végzi –, de ők még valószínűleg nem kóstolták a szőlőzselét. Annyira finom, és kék szőlőből készítve olyan gyönyörűséges, hogy vétek nem kipróbálni.

Cookta - 2023.09.28.
Bíborszín őszi finomság: mennyei zselé kék szőlőből

Szőlőből lekvárt főzni nemigen lehet, mert kimagozni szinte lehetetlen, a héja megfőzve vastag és élvezhetetlen, de ha átpasszírozzuk, akkor mennyei édes zselé készülhet a lédús, aromás gyümölcsből. Tökéletes egy szelet vajas pirítósra, de nagyon jól passzol – ahogy a bor is – sajtok, pástétomok mellé, sőt különleges gasztroajándéknak is ideális azoknak, akik szeretik saját készítésű meglepetéssel meglepni szeretteiket.

A szőlő héjának és magjának magas pektintartalma már alapból garancia arra, hogy zselésedni fog ez a finomság, de ha nem akarjuk túl soká, kellő sűrűségig főzni az édes és fűszeres szirupot, akkor rásegíthetünk egy kis zselatinfixszel is – szebb színű lesz, gyorsabb is, és több értékes tápanyag marad benne. 1 kg szőlővel nem érdemes nekiállni, csak az arányok kedvéért szól az alábbi recept ennyi gyümölcsre.

Szőlőzselé

Hozzávalók:

  • 1 kg kék szőlő
  • 40 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1/2 rúd vanília
  • 1 csomag zselatinfix

Elkészítés: A szőlőt leszemezzük, alaposan megmossuk, egy fazékba tesszük, és krumplinyomóval kicsit összetörjük. 1 dl vizet öntünk alá, és lefedve 30 percig főzzük, hogy a pektin kifőjön a héjból és a magokból. Ezután sűrű szitán átpréseljük, visszaöntjük a fazékba, hozzáadjuk a citromot 3 nagyobb darabban, a vékonyan levágott héját, a félbevágott és kikapart vanília belsejét és hüvelyét, a citrom kifacsart levét és a cukrot, és 15 percet takarékon főzzük, majd kivesszük belőle a citromhéjat és a vaníliahüvelyt, a zselatinfixet hozzákeverjük, és még 3–4 percig főzzük.

Sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejre állítjuk, és így hagyjuk kihűlni. Másnap mehet is a kamrapolcra – természetesen talpára állítva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.