Írd be, mit keresel:

Egy szendvics mind fölött: a dán smørrebrød titkai

A szendvicseket mindenki szereti, legyen az hideg vagy meleg, nyitott vagy csukott változat. A „lezáratlan” verziók – amikor egy kenyérszeleten különböző feltétek szerepelnek anélkül, hogy egy újabb kenyérszelettel takarjuk be őket – számunka ugyan nem újdonságok, hiszen naponta esszük őket reggelire vagy vacsorára. Na de azokat a dán szendvicseket is ismeritek, amelyek smørrebrød névre hallgatnak, és jól megpakolva, akár ebédre is ehetjük őket?

Cookta - 2017.09.29.
Egy szendvics mind fölött: a dán smørrebrød titkai

Jó, oké, nyilván bármilyen szendvicset lehet ebédre is fogyasztani, de ezeket annyira megpakolják minden földi – és vízi – jóval, hogy egy teljes értékű és bőséges fogás válik belőlük, amit az egyszerűség kedvéért késsel-villával fogyasztanak, hiszen a kenyér szinte ki sem látszik a sok rávalótól.

Smørrebrød, a dán vajas kenyér – gazdagon

Ez a szendvics ráadásul komoly múlttal rendelkezik. Anno a vikingek a dán kenyeret hússal és hagymával ették, majd a középkorban vaj is került a szeletekre, valamivel később már bőséges feltéttel látták el azokat.

A munkásoknak kellett az energia, a jómódúaknak pedig kellett valami mutatós ínyencség a svédasztalra. Megint mások a maradékokat szerették volna újrahasznosítani, amit egyébként tesznek a mai napig is. Nem ritka, hogy az előzőnapi fogásból megmaradt krumpli, hús, hal, tojás vagy zöldségek, esetleg ezek kombinációja kerül a szendvicsre. Egy kevés öntet, gyümölcs, savanyú uborka, metélőhagyma vagy kapor, és kész is a tökéletes és tökéletesen laktató fogás.

A gazdag szendvicsről és a budapesti lelőhelyről itt olvashattok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.